StoryEditor
FIMI-MEDIA

JOSIPOVIĆ O PRESUDI 'Pozitivno je da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara'

Pričekajmo da presuda postane pravomoćna, onda o konkretnom slučaju, rekao je Josipović
Donji Lapac, 221112.Predsjednik Republike Ivo Josipovic posjetio je Opcinu Donji Lapac s vecinskim srpskim povratnickim stanovnistvom te je saslusao njihove probleme i komentirao aktualna politicka zbivanja u zemlji.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izajvio je danas kako ne želi ocjenjivati presudu za Fimi mediju jer je ona nepravomoća, a na načelnoj razini pozitivnom porukom smatra činjenicu da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara i političke stranke.

"Pričekajmo da presuda postane pravomoćna, onda o konkretnom slučaju", rekao je Josipović novinarima u sklopu boravka u SUVAG-u upitan za komentar presude kojom su nepravomoćno krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media proglašeni HDZ, bivši premijer i čelnik te stranke Ivo Sanader i drugi.

Josipović je kazao kako na načelnoj razini želi govoriti o činjenici da se u Hrvatskoj može voditi postupak protiv visoko rangiranih političara te političke stranke.

"Mislim da je to pokazatelj onoga zbog čega smo i primljeni u EU, dakle da je Hrvatska predana borbi protiv korupcije. Ne ocjenjujući konkretan slučaj, moram reći da je sama činjenica postupka pozitivna poruka", rekao je Josipović.

Upitan o istupu srbijanskih zastupnika pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu, koji su u odgovoru na hrvatsku tužbu za genocid citirali i njegovu izjavu da je Hrvatska do 2000. godine hinila suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Josipović je kazao kako je to "činjenica o kojoj smo puno puta govorili i ovdje u Hrvatskoj", no da je Hrvatska potom u potpunosti surađivala s Haaškim sudom.

"Znamo što se poslije dogodilo - da je Hrvatska u potpunosti, predano surađivala s Haaškim sudom i za to je dobila priznanje", rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na dio izlaganja srbijanskog pravnog tima u kojem citiraju i njegovu izjavu iz prosinca 2012. da u Hrvatskoj nije bilo pravomoćnih presuda za ratne zločine tijekom operacije 'Oluja'.

"Nije bilo, da. Zaista u to doba nije bilo presude za ratne zločine. Međutim, ne vidim kako im to može koristiti u njihovom nastojanju da se izbore za svoju tužbu i da ospore našu. Mislim da je riječ, naprosto, o jednoj medijskoj manipulaciji i pokušaju da se jedna izjava koja je sto puta ponavljana, ne samo od mene, i potpuno je irelevantna za predmet, stavi u funkciju suđenja u Haagu", ustvrdio je.

Josipović je pozitivnim ocijenio mogućnost uvođenja osobnog stečaja podsjetivši da je prije godinu dana u svome Uredu održao i skup posvećen dužničkoj krizi građana na kojem je, uz ostalo, jedna od predloženih mjera za poboljšanje položaja građana bila "slična osobnom stečaju koji se sad predlaže".

"Dakle, drago mi je je da se ipak te mjere polako implementiraju na neki način. Možda je moglo brže i nadam se da će vlada nastaviti u tom pravcu, da olakša poziciju onim našim sugrađanim kojima je najteže. Naravno, pri tome se mora voditi računa i o vjerovnicima", rekao je.

Josipović je iznio i stav o radu Vlade s obzirom na 370 tisuća nezaposlenih, pad BDP-a u prošloj godini i najavama o njegovom padu i u ovoj. "Moje je da pomognem Vladi da stvari budu drukčije, a nadam se da dolazi vrijeme kada će oni napori koji su činjeni na privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta konačno dati rezultat", rekao je.

Vlada i cijelo društvo, ističe Josipović, moraju raditi na daljnjem jačanju investicijske klime.

Naglašava nužnost pojednostavljenja procedura kada je riječ o dozvolama, vizama, dozvolama boravka i drugim "naizgled malim tehničkim stvarima koje sasvim sigurno ometaju investitore".

Upitan govori li činjenica da još uvijek nisu napravljene zakonske pretpostavke za funkcioniranje gospodarske diplomacije, projekta koji je najavljen u rujnu prošle godine, o slaboj pripremljenosti Vlade za gospodarske projekte, Josipović odgovara kako se ne bi do kraja s time složio.

"Možda zakonske promjene nema, ali napravljen je projekt organizacijske naravi koji se dobrim dijelom i provodi. A mogu posvjedočiti da vrlo često dobivam pozive iz MVP da se priključim u projekte, posebno kad je riječ o zemljama kojima je u političkoj i društvenoj tradiciji da najviši predstavnici države sudjeluju u određenim pripremnim razgovorima koji prethode poslovnim dogovorima", rekao je.

Najavio je da su u tijeku pripreme za odlazak delegacije, kojoj bi on bio na čelu, u Kazahstan, Turkmenistan i "neke druge zemlje koje su nam interesantne zbog energetike i izvoza

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2020 15:43