'ŠTO DOBIVAMO TUŽBOM?'

Josipović o tužbi za genocid: Treba razmisliti o nagodbi sa Srbima

Zagreb, 210411.Ured Predsjednika.Predsjednik Republike Ivo Josipovic primio je, u prigodi proslave 20. godisnjice osnivanja, veterane 4. gardijske brigade "Pauci". Tom prilikom im je dodjelio povelju Republike Hrvatske za doprinos i zasluge u Domovinskom ratu. Povelju je primio Bozo Zadro predsjednik udruge veterana 4. gardijske brigade.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Siguran sam da će u daljnjem postupku istina izaći na vidjelo. Domovinski rat je pravedni rat i nema te presude koja to može promijeniti - rekao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je odlikovao veterane 4. gardijske brigade Pauci.

O hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije rekao je da treba razmisliti koliko možemo dobiti tužbom, a koliko nagodbom. Napomenuo je da treba utvrditi vjerodostojnost brijunskih transkripata. Josipović je 4. gardijsku odlikovao Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH.

Odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu veterana za istragom oko dostave transkripata haškom sudu, rekao da je sve išlo preko Vladinog ureda za suradnju, a ako se pokaže drugačije o tome se može razgovarati.

Još je jednom ponovio kako kvalifikacija “udruženi zločinački pothvat” nije prihvatljiva, da je presuda generalima nepravedna, ali i istaknuo kako svaki zločin mora biti kažnjen.

- Mi smo pravna država, ali povijesne i političke aspekte presude ne prihvaćamo - zaključio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:56