NOVA SVAĐA

JOSIPOVIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE HDZ-a 'Prvo su pokušali s Barbikom, a sad se bave aferom Ken'

Predsjednik je komentirao optužbe o dokumentima koje je navodno dao srpskom veleposlaniku
Zabok, 191014.Gubasevo 2 a.Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic prisustvovao je na otvaranju novog proizvodnog pogona tvrtke Plesko.Na fotografiji: Izjava predsjednika Ive Josipovica.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek /CROPIX

ZAGREB - Prvo su pokušali s aferom "Barbika", a sad se očito bave aferom "Ken". Da, imam tri hrastomatije koje sam uručio ne samo bivšem srpskom veleposlaniku nego i mnogima drugima, izjavio je predsjednik Ivo Josipović cinično komentirajući navodnu aferu oko tajnih dokumenata o ratnim zločinima.

Hrastomatije se, objasnio je, mogu nabaviti u svim knjižarama, a riječ je, kaže Josipović, o njegove tri knjige.

- Ne samo da su neznalice pa ne znaju što je hrastomatija, nego kroz mračne portale, paraobavještajnu zajednicu a sada i kroz parlament ocrnjuju predjednika za kojega su glasali i njihovi birači, rekao je Josipović.

Oni će, tvrdi Josipović, opet glasati za mene, jer prepoznaju tko radi, a tko izmišlja barbike i kenove.

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar prozvao je jučer navečer u Saboru predsjednika Republike Ivu Josipovića zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Josipović dostavljao tajne spise, na što mu je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin uzvratio da bi HDZ, ako misli da su te optužbe utemeljene, trebao pokrenuti Josipovićev opoziv.

"Mi nismo govorili da je predsjednik prodavao državne tajne srpskom veleposlaniku u Hrvatskoj, da je, da tako kažem, dilao dokumente i da se činjenica njegovih razgovora sa srpskim veleposlanikom danas nalazi u memoarima tog istog gospodina , koje nitko nije demantirao. Ne govorimo o predsjedniku koji je govorio protiv vlastite zemlje u parlamentima Izraela i BiH, da ne govorimo o dosezima njegove vanjske politike. Umjesto o njegovim ustavnim odgovornostima, mi dva mjeseca pred izbore mijenjamo izborni zakon", kazao je Mlakar u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike.

Grbin ga je upozorio da je riječ o izuzetno teškim optužbama. "Umjesto da sa saborske govornice vodite kampanju, molim vas da, ukoliko smatrate da je predsjednik povrijedio Ustav, tada je vaša dužnost i obveza da, u skladu s Ustavom, pokrenete njegov opoziv", poručio je Mlakaru.

HDZ: 'Neka Josipović odgovori na Cvetićaninove tvrdnje'

HDZ-ovi zastupnici danas su još jednom zatražili od predsjednika Republike Ive Josipovića da se očituje o tvrdnjama bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Jospović, prije nego što je izabran na predsjedničku dužnost, dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid. Gordan Jandroković je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetio da je Cvetićanin u svojim memoarima iznio da mu je Josipović 2007. donosio te dokumente.

"Nakon jučerašnje rasprave kolege Davorina Mlakara u Saboru, jedna televizija je objavila kako su iz Ureda Predsjednika poručili da Predsjednik ne želi komentirati besmislice. Ne možemo prihvatiti da su ono što govori bivši veleposlanik Srbije besmislice. To su iznimno neugodne tvrdnje, na koje Predsjednik mora odgovoriti", rekao je Jandroković.

Uvjeren je da se Josipović nada kako će izbjegavanjem i ignoriranjem ta tema nestati iz javnosti. "Jednako tako ignorirao je i ono što je javnost govorila vezano uz 'lex Perković' i njegova bivšeg savjetnika Dejana Jovića, a na kraju su oba slučaja završila loše", kazao je Jandroković.

Od Josipovića je zatražio da se očituje jesu li Cvetićaninovi navodi točni, a ako jesu, da objasni o kojim je dokumentima riječ i koji su mu bili motivi da ih dostavi srbijanskom veleposlaniku. Josipović je u to vrijeme napustio komisiju koja je pripremala tužbu protiv Srbije, "na koju je kasnije bilo pokušaja iz Vlade i od samog Predsjednika da se te tužbe povuku i da se ide u političko rješenje", tvrdi Jandroković.

Josipovića je pozvao da odgovori je li njegova proklamirana politika "istovjetna politici koju vodi zajedno sa svojim savjetnicima Lončarom, Perkovićem i donedavno Jovićem". "Nadamo se da nakon ovoga nećemo, kao profesori Tomac i Jurčević koji su govorili o tome, biti proglašeni bolesnicima i luđacima", dodao je.

Na pitanje zašto HDZ nije ranije reagirao na Cvetićaninove memoare, koji su objavljeni još 2012., Jandroković je kazao kako knjiga nije objavljena u Hrvatskoj te da optužbe protiv Josipovića nisu primijetili do prije mjesec dana, kada se o njima počelo govoriti u hrvatskoj javnosti. "Puno je važnije zašto na te tvrdnje još nije reagirao predsjednik Josipović", rekao je Jandroković.

Odbio je optužbe SDP-a da HDZ u Saboru vodi izbornu kampanju. "Oni koji nisu raspisali izbore koji se održavaju za dva mjeseca, a bili su to dužni učiniti, optužuju nas da vodimo kampanju. Ovo je daleko iznad kampanje. Ovo pitanje tiče se nacionalnih interesa, tiče se uloge današnjeg predsjednika u pozadinskim stvarima vezanim za tužbu protiv Srbije za genocid", uzvratio je.

Na tumačenje SDP-ova Peđe Grbina da bi HDZ, ako vjeruje u teške optužbe na račun Josipovića, trebao pokrenuti postupak njegova opoziva, ponovio je kako HDZ čeka da se Josipović očituje o optužbama te da će tada odlučiti o daljnjim koracima. "Čvrsto sam uvjeren da neće biti potrebna procedura impeachmenta (opoziva), jer će građani izabrati one kandidate koji ne trguju hrvatskim nacionalnim interesima", kazao je Jandroković.

Još jednom je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da SDP uoči predsjedničkih izbora mijenja Zakon o izboru Predsjednika RH, što smatra nedemokratskim te protivnim preporukama Venecijanske komisije i prihvaćenoj praksi.

Josipović: 'Spreman sam biti medijator između branitelja i Ministarstva'

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da je spreman biti medijator između Ministarstva branitelja i prosvjednika koje je pozvao u svoj Ured, istaknuvši kako je bitno da postoji komunikacija.

Prosvjednici peti dan provjeduju ispred Ministarstva branitelja, a Josipović je danas u izjavi novinarima naglasio kako su oni ponos Hrvatske te da je zadaća svih da brinu o braniteljima i komuniciraju.

"Bitno je imati komunikaciju. Očito je da je ovaj posljednji slučaj rezultat možda i lošije komuniacije. Volio bih, a poslao sam i poziv braniteljima, da dođu u moj Ured da razgovaramo. Ako treba, spreman sam - kako je to bilo i kod nekih drugi protesta - biti određeni medijator u svemu tome i vidjet ćemo što će se dalje događati", rekao je Josipović nakon što je sudjelovao na sjednici Savjeta veleučilišta "Vern" posvećenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije u kontekstu Strategija Europa 2020. - Zapošljivost mladih.

Istaknuo je i da mu je drago da je i od Vlade, kao i "od onih koji su dobro upoznati sa situacijom", čuo da smanjenja prava branitelja neće biti.

Upitan za komentar tvrdnji branitelja da oni ne mogu doći u njegov Ured, Josipović je odgovorio da to nije čuo, ponovivši da njegov poziv branitelji imaju.

Stopostotni ratni invalidi Domovinskoga rata i hrvatski branitelji i proteklu noć ostali su prosvjedovati, prenočivši ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, tražeći smjenjivanje ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika, a ministar Matić došao je jutros na posao u Ministarstvo kroz glavni ulaz neometan od prosvjednika . (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:59