STANJE U REGIJI

Josipović: Odnosi su puno lošiji nego prije pet godina, nekima kao da nije bilo dosta ratova

‘Bez obzira na problematične protokolarne aspekte, mislim da su oba posjeta (Zagrebu) bila mišljena kao dijalog za unapređenje odnosa‘
Ivo Josipović
 Goran Mehkek/Cropix

Najvažnija poruka koju treba iščitati iz nedavnih susreta hrvatskih dužnosnika s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine jest podrška Zagreba cjelovitosti BiH, rekao je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i upozorio da nekima u regiji kao da nije bilo dosta ratova.

Josipović je u intervjuu kako ga u petak citira portal "Slobodna Bosna" istaknuo da je problem u tome što su odnosi i interesi unutar BiH različiti i komplicirani pa je i pogled na zagrebačke susrete različit, ovisno tko i odakle ga gleda.

"Najvažnija je poruka hrvatskih vlasti da podržavaju cjelovitost BiH, nikako kakve eventualne separatističke ambicije bilo koga. A glavni sadržaj bili su međusobni ekonomski odnosi Hrvatske i RS-a kao dijela BiH, zajednička infrastruktura i ostala gospodarska pitanja", kazao je Josipović komentirajući susrete hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikoma te zatim odvojene sastanke Plenkovića s čelnicima HDZ BiH Draganom Čovićem i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

BiH je potpuno iscrpljena nemogućnošću političkih elita da već gotovo tri desetljeća nađu razuman kompromis, ocijenio je Josipović.

Po njegovu mišljenju to doista nisu pitanja o kojima susjedi trebaju raspravljati jer problem je uvijek isti: kada želite dati dobronamjeran savjet, ili čak samo odgovarate na kakvo pitanje, uvijek je netko u BiH nezadovoljan i tvrdi da se miješate u njene unutarnje poslove.

"Bez obzira na problematične protokolarne aspekte, mislim da su oba posjeta (Zagrebu) bila mišljena kao dijalog za unapređenje odnosa i da ih, kao takve, treba benevolentno tretirati", kazao je Josipović.

Komentirajući stanje u regiji ocijenio je da je ono sada znatno lošije nego za vrijeme njegova predsjedničkog mandata.
"Na žalost, nekima kao da nije bilo dosta sukoba i ratova. Ovog trenutka, bilo bi ključno riješiti barem dva krupna pitanja. Prvo je međusobno priznanje i puna normalizacija Srbije i Kosova", rekao je.

Drugo važno pitanje je stanje u BiH.

"Drugo je interno, ono o uređenju spornih pitanja u BiH i njena koncentracija, ne na unutarnje svađe, od kojih su umorni i njeni građani i međunarodna zajednica, već na održivi kompromis u odnosima tri konstitutivna naroda i na njen europski put. I to ne može ostvariti nitko do sami građani, političari i institucije u BiH", poručio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:13