ZAJEDNICA VRIJEDNOSTI

Josipović ohrabrio građane putem Facebooka: Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet, već dobivamo trajni mir i sigurnost

Josipović je istaknuo kako s pažnjom prati pozitivne i negativne reakcije, brige i nadanja građana pred referendum o ulasku RH u EU

ZAGREB - Predsjednik RH Ivo Josipović obratio se u subotu rano ujutro hrvatskoj javnosti putem svog profila na Facebooku . Josipović je u poruci naveo stavove na kojima temelji podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te još jednom ponovio da ulaskom u zajednicu europskih naroda ne gubimo suverenitet, već da je Unija po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu.

Obraćajući se građanima putem najpopularnije društvene mreže Josipović je istaknuo kako s pažnjom prati njihove pozitivne i negativne reakcije, brige i nadanja pred referendum o ulasku RH u EU , stoga se odlučio pridružiti se raspravi.

- Ulaskom u EU ne gubimo suverenitet. EU nije država, ona je zajednica svojom voljom udruženih ravnopravnih i suverenih država i naroda. U EU svaka država u procesu odlučivanja ima suveren i ravnopravni glas - objašnjava Josipović te dodaje kako će ulazak u EU Hrvatskoj 'trajno osigurati mir i sigurnost što su preduvjet za gospodarski, kulturni i svaki drugi razvoj.'

Predsjednik naglašava kako je EU 'zajednica vrijednosti' među kojima je jedna od najvažnijih - vladavina prava, koja građanima u cijeloj EU pruža jednake šanse za uspjeh.

- Građani Europe su slobodni građani u svakom pogledu. Imaju pravo na vlastito mišljenje i izgovorenu riječ i političko i vjersko opredjeljenje te njihovo slobodno iskazivanje. EU je po razini demokratskih sloboda i prava građana među vodećima u svijetu. Prostor slobode u Europi je i prostor solidarnosti što podrazumijeva brigu za nacionalne interese, ali i financijskim mehanizmima dostupna pomoć onima koji su slabiji i nerazvijeniji - ističe Josipović.

Podsjeća da je Hrvatska dio Europe u globaliziranom svijetu i da učinak globalizacije 'ne možemo zaustaviti na svojim granicama', no zajedno ih možemo neutralizirati čak i iskoristiti za vlastiti razvoj.

- EU je jedinstveno uređeno zajedničko tržište od 500 milijuna stanovnika. Tržišno gospodarstvo danas je to jedini poznati i prihvatljivi model koji u današnjem svijetu nema alternative. Hrvatskoj će kao novoj članici biti na raspolaganju značajna sredstva iz EU fondova za razvoj gospodarstva - navodi Josipović.

Posebno ističe kako će hrvatski će postati službeni jezik u EU jer je EU ravnopravna zajednica naroda, jezika i kultura. Dodaje i kako u EU ne postoji 'zajednička kulturna politika', ali postoje fondovi i programi koji podržavaju čuvanje nacionalne kulture i njezinu afirmaciju u zajednici.

- EU potiče razvoj nacionalnih obrazovnih sistema i znanosti, a kroz financiranje mnogobrojnih obrazovnih programa i razmjene studenata stvara prostor za iz mladu generaciju otvorenu novim znanjima, tehnologijama i vještinama, sposobnu da se nosi sa izazovima budućnosti - zaključio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:06