BIVŠI ŠEF DRŽAVE

Josipović podržao Milanovića: ‘Suštinski sam uvjeren da je u pravu oko procedure za Vrhovni sud‘

‘Poruka HDZ-a je vrlo jasna - želimo pravosuđe ovakvo kakvo je‘, ustvrdio je bivši predsjednik Republike
Bivši predsjednik RH Ivo Josipović
 Goran Mehkek/Cropix

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović progovorio je u ponedjeljak o žestokom političkom sukobu aktualnog šefa države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ali i drugih političkih aktera. Novinare RTL-a zanimalo je tko je po njemu u pravu u toj svađi.

- Formalno pravno gledano, Ustavni sud je rekao tko je u pravu, dakle Vlada, međutim to je samo formalno. Uvjeren sam, suštinski sam uvjeren da je predsjednik Republike u pravu i da je odluka Ustavnog suda jedan velikodušni poklon HDZ-u i vladajućoj politici. Naime, članak 44.a Zakona o sudovima je u suprotnosti barem sa tri ili četiri odredbe Ustava, a čak i nekim prethodnim odlukama Ustavnog suda - kazao je Josipović.

Bivši predsjednik odgovorio je i na pitanje smatra li da je Milanović u svojim istupima pretjerao.

- Sada govorimo o stilu. Vi znate da to nije moj stil, međutim, građani su birali predsjednika sa stilom koji on evo i sad primjenjuje i na kraju će i glasači presuditi u nekom drugom izbornom krugu jesu li zadovoljni, međutim, ovdje ne želim o stilskim vježbama, nego želim o biti, a bit je ta da očito da vrh pravosuđa i vladajuća većina ne žele ozbiljne promjene u pravosuđu. Promjenama u prilog bi išao izbor nekog tko je izvan pravosuđa, nekog s vrhunskim stručnim referencama, rekao bih i s moralnim i etičkim kakve ima profesorica Đurđević.

Iz HDZ-a, s druge strane, ne isključuju mogućnost opoziva predsjednika.

- To se uvijek može pokrenuti, ali ne vidim da je predsjednik povrijedio Ustav. Ima nešto što smo čuli iz usta premijera, a to je da je gospođa Đurđević diskvalificirana iz natječaja jer da je kao pristala sudjelovati u nezakonitom postupku. To naprosto nije istina. Profesorica Đurđević, nije ona pokrenula postupak, nego predsjednik Republike. Ona nije povrijedila nikakav zakon, a čak i kad bi joj se stavilo na teret da je sudjelovala u nekom postupku, za koji se još i nije znalo je li ili nije suprotan Ustavu, prije svega predsjednik postupa po Ustavu, onda bi trebalo odmah otpustiti četiri suca Ustavnog suda koja su glasala protiv - rekao je Josipović.

Dodao je kako je HDZ svime ovime poslao jasnu poruku.

- Poruka je vrlo jasna - želimo pravosuđe ovakvo kakvo je. Mislim da je sadašnji način rada pravosuđa, pri čemu uvijek kažem, ima izvrsnih, moralnih i časnih sudaca, jedan od najvećih tereta Republike Hrvatske - kazao je Josipović za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:58