CROATIA SUMMIT U DUBROVNIKU

Josipović: Premijerka i ja se ne svađamo, samo različito mislimo

U Dubrovniku je završio Croatia summit na kojem je, čini se, došlo do zatopljenja odnosa između premijerke i predsjednika
 Sunara/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je potvrđena kao lider u regiji te primjer drugima koji očekuju europski put, odnosno kako treba raditi te da se reforme isplate. Mislim da je ovo najbolji summit dosad - izjavila je za Jutarnji premijerka Jadranka Kosor nakon što je završio Croatia summit.

Još jednom je zahvalila slovenskom premijeru Borutu Pahoru.

Divili se gradu

- Nekoliko puta mi je rekao da nisam niti svjesna koliko sam ja napravila za završetak pregovora s EU - otkrila je. S Pahorom je u večernjim satima prošetala Stradunom.

- Konačno smo se ležerno prošetali gradom i divili mu se. Premijer je zadivljen, a i ja svaki put otkrijem nešto novo - izjavila je.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je Hrvatska postala normalna zemlja.

Na marginama summita neki su zaključili da su premijerka i Josipović izgladili spor. Prije devet dana na sjednici HAZU-a jedan su od drugoga okretali glavu. Par dana kasnije on je njoj poručio da bi trebala znati kako u Ustavu piše da predsjednik određuje datum izbora, a ona njemu da je nervozan.

U petak predvečer, dok su u hotelu Palace uoči otvorenja summita čekali uzvanike, normalno su razgovarali, doduše, kako doznajemo, o ničemu važnom.

Prepreke i mostovi

Činilo se kao da ih je pomirio slovenski premijer Borut Pahor s kojim premijerka ne skriva izuzetno dobre odnose jer, kako je rekla‚ “zajedno su rušili prepreke i gradili mostove”.

- Ne treba nas nitko miriti, pa niti Pahor, jer se nismo niti svađali. Mi uvijek normalno razgovaramo, jedino što o nekim stvarima različito mislimo. Ali to je tako u demokraciji - rekao nam je jučer predsjednik Josipović kada smo ga pitali potvđuju li srdačni razgovori iz Dubrovnika da su se pomirili. Od pomirbe, sudeći i prema neslužbenim informacijama iz Vlade, nema ništa.

U vrhu HDZ-a i dalje misle da je Josipović izašao iz ustavnih ovlasti.

Ništa posebno

- Na površini se čini da je između premijerke i Josipovića sve u redu, ali to nije tako jer svaki dan iskrsne neki novi problem - kaže naš izvor. U Dubrovniku, kako saznajemo, Josipović i Kosor nisu razgovarali o izborima. Jedan od bliskih Josipovićevih suradnika rekao nam je, naime, da u tim kratkim razgovorima “nije pao nikakav dogovor niti odluka”. To su potvrdili i u vrhu Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 03:22