ŠEF DRŽAVE U SLAVONSKOM BRODU

JOSIPOVIĆ 'Prigovor savjesti liječnika treba uvažiti, ali zdravstvo mora ženama osigurati pobačaj'

Slavonski Brod, 131214.Predsjednik RH Ivo Josipovic nazocio je i sluzbeno otvorio bolnicku polikliniku Opce bolnice Dr.Josip Bencevic.Poliklinika se prostire na 5700 cetvornih metara korisne povrsine, cime su raspolozivi kapaciteti bolnice u cijem krugu je izgradjena, povecani za 21 posto.Na fotografiji: Zdravko Ronko, saborski zastupnik, Ivo Josipovic i zamjenik ministra zdravstva Marijan Cesarik i Mirko Duspara, gradonacelnik.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović poručio je u subotu kako treba uvažiti priziv savjesti liječnika koji ne žele raditi pobačaje, ali i istaknuo da na pobačaj treba gledati i kao na pravo žena da odlučuju o rađanju, pa im zdravstveni sustav takvu uslugu mora i osigurati.

"Abortus je fenomen koji nije poželjan, ali cijeli taj fenomen moramo razmatrati s aspekta prava žene da odlučuje o rađanju. Tu je moja pozicija potpuno jasna. Sadašnje uređenje u kojem žena pod određenim uvjetima može birati, mora ostati. Prigovor savjesti zdravstvenih djelatnika valja uvažiti, ali javno zdravstvo mora osigurati uslugu koju žena treba", rekao je Josipović u Slavonskom Brodu, gdje je otvorio novu zgradu poliklinke u bolnici "Dr. Josip Benčević".

I ostale predsjedničke kandidate pozvao je da se u predizbornoj kampanji jasno izjasne o toj temi.

Istaknuo je pritom kako je, iako je otvorenje poliklinike bilo "u satnici" njegove kampanje, u Slavonski Brod došao kao predsjednik Republike. "Ja sam predsjednik do 19. veljače bez obzira kako izbori završe. S jedne strane sam u kampanji, s druge strane postoje poslovi koje moram obavljati kao predsjednik", rekao je Josipović.

Građevinski radovi na novoj zgradi poliklinike vrijedni su 36 milijuna kuna i trajali su tri godine. Uprava bolnice je Ministarstvu zdravlja predala plan za opremanje ukupno 85 novih ambulanti vrijedan novih tridesetak milijuna kuna.

Prema riječima Tihomira Biščevića, sanacijskog upravitelja slavonskobrodske bolnice, ovo je najveća investicija u ovoj bolnici u posljednjih nekoliko desetljeća, a trebala bi pružiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu građanima Slavonskog Broda i okolnih područja.

"Treba istaknuti da ne liječe prostori, nego liječnici i ostalo medicinsko osoblje. Dobitak ove zgrade je i na njihovoj strani, jer pažnju i ljubav koju daju sada to mogu na jedan bolji način činiti", rekao je Josipović.

Na novinarski upit kako gleda na proces restrukturiranja zdravstva, odgovorio je kako podupire reforme koje imaju koncept efikasnijeg upravljanja. "Zdravlje je jedno od najvećih vrijednosti koje ljudi imaju. Socijalno pravedno društvo omogućava svima primjerenu zdravstvenu skrb. Naš sustav, u kojem djeluju mnogi izvrsni liječnici i drugi zdravstveni djelatnici, daje sve od sebe. Međutim, financijska kriza element je koji opstruktivno djeluje na kvalitetu zdravstvene usluge", kazao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:54