BITKA NAKON IZBORA

JOSIPOVIĆ 'Sandra Petrović Jakovina govori u svoje ime'; KOLINDIN TIM 'Narod je odlučio'

Podsjetimo, Sandra Petrović Jakovina je kazala da su rezultati izbora upitni, te da idu na Ustavni sud
 Cropix

Članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja Sandra Petrović Jakovina u izjavi za tportal ističe kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud. Na pitanje hoće li Josipović, odnosno njegov stožer podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, Petrović Jakovina kaže kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

- Ovo će biti najvažnija odluka u povijesti demokracije. Promijenit će same temelje demokracije u Hrvatskoj - kazala je Sandra Petrović Jakovina.

Zahtjev za preispitivanjem rezultata izbora može, nakon službenog proglašenja izbornih rezultata, podnijeti predsjednički kandidat, ali i stranke koje su ga kandidirale na izborima. To znači da, ako Josipović ne bude htio osobno podnijeti zahtjev, to mogu učiniti i SDP i HNS, odnosno bilo koja od stranaka koje su poduprle njegovu kandidaturu.

Ako je suditi prema izjavama premijera Zorana Milanovića kako će pobjedu čestitati tek kad rezultati budu konačni, za očekivati je da će SDP podnijeti zahtjev Ustavnom sudu.

Rezultat izbora još nije službeno proglašen; na biračkom mjestu u Karlovcu izbori se moraju ponoviti. Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić u izjavi za tportal kaže kako je problem to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova. Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto. No dr. Đulabić naglašava kako se na temelju toga ne može osporavati pobjeda Kolinde Grabar Kitarović jer zakon propisuje za pobjedu u drugom krugu relativnu većinu, a ne kao u prvom apsolutnu većinu glasova birača koji su glasali.

Više je razloga zbog kojih Petrović Jakovina smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović upitna. Prvi je taj što članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 94 Ustava RH. Taj članak Ustava kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

Uvjerena je kako je Ustavnom sudu potrebna pravna vratolomija da na ovim izborima proglasi da se ne broje nevažeći listići.

Kolindin tim: 'Narod je odlučio'

Glasnogovornik tima Kolinde Grabar Kitarović, Mladen Pavić kazao je za tportal kako će pravnici reći svoje, no da je narod odlučio.

S druge strane, pokušaj SDP-a da ospori nedjeljne izbore glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek naziva smiješnim. Kaže da iz suprotnog tabora time žele zamagliti novi fijasko svoje vlade.

- To je njihov pokušaj da s ovim skrenu pažnju javnosti s fijaska vlade Zorana Milanovića vezano za Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao, ali i za prognoze Svjetske banke koja je prepolovila predviđanje rasta hrvatskog gospodarstva za 2015. godinu - komentirala je Bebek.





Josipović se ograđuje

Šefica kabineta predsjednika Ive Josipovića, Danica Juričić Spasović, za tportal je izjavila kako je predsjednik sve rekao u izbornoj noći kad je priznao poraz i čestitao protukandidatkinji na pobjedi te kako je njegov izborni stožer ukinut nakon izborne noći i da Sandra Petrović Jakovina govori u svoje ime.

- Predsjednik Josipović se, kao ni do sada, ne misli miješati u odgovornosti i obaveze DIP-a i Ustavnog suda, ističe Juričić Spasović.

Jandroković: 'To je potez očajnika'

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

"Šteta je što nakon prve korektne reakcije na gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića koja je bila u duhu demokratskih uzusa sada iz njegovih krugova stižu i takve informacije", izjavio je Jandroković.

Siguran je, kaže, da pravno za to nema nikakvog utemeljenja. Radi se o potezu očajnika koji u nedostatku snage da prihvati poraz smišlja politikanske načine djelovanja", istaknuo je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako je eventualni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te da se on ne namjerava miješati u njihove ovlasti.“

Ponovio je kako je on kao predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike, baš kao što joj je pobjedu priznao i čestitao i aktualni predsjednik Ivo Josipović. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:42