GOVOR U KNESSETU

Josipović se ispričao za zločine nad Židovima u RH te poručio: I ja sam sin Titova partizana

Hrvatski je predsjednik, osim toga, poručio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa
 AFP PHOTO/GALI TIBBON

TEL AVIV - Stojim pred parlamentom izraelske države, i još važnije, stojim pred djecom Hrvatske, i bez dvojbenosti, ja se ispričavam. I molim preživjele žrtve holokausta, vas i sve druge žrtve za oprost - izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom govora u Knessetu ispričavajući se za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske, javlja Radio Slobodna Europa .

Josipović je, osim toga, poručio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa.

Na svečanoj su sjednici parlamenta nazočili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin, a Josipović je rekao da je 'Hrvatskoj antifašistički pokret bio široko rasprostranjen' i da je i on sam 'sin Titova partizana'.

- Ali istina je i da se jedan od najužasnijih, kriminalnih, nacističkih kolaboracionističkih režima u Europi pojavio ... unutar hrvatskog nacionalnog tijela. Uvijek iznova, moramo se suočavati s neugodnom činjenicom da su, uz slavni antifašistički otpor, postojali pripadnici našega naroda koji su bili organizirani u izvršenju strahotna zločina protiv čovječnosti. (...) U izvitoperenu umu ustaša, nearijevci - Srbi, Židovi i Romi, baš kao i ustaški politički protivnici - morali su biti pometeni s lica Zemlje - rekao je Josipović posebno istaknuvši kako se to ne smije zaboraviti jer 'jer naša djeca moraju znati što je dobro, a što zlo'.

Josipović se trenutačno nalazi u višednevnom posjetu Izraelu, a prethodnih dana je položio vijenac u Memorijalnom centru za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu kao i na obližnjem Mount Herzlu, nacionalnom groblju Izraela.

Izraelski dnevni list Haaretz Josipoviću je zamjerio politiku izjednačavanja žrtava komunizma i fašizma te je od njega zatražio da posjet Izraelu iskoristi za 'zauzimanje čvrste pozicije protiv teze izjednačavanja genocida, koja nije ništa drugo nego relativizacija holokausta', zaključuje Radio Slobodna Europa .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:27