PORUKA S PANTOVČAKA

Josipović: 'To su potpune besmislice, nemam narušene odnose s Milanovićem'

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović opovrgnuo je danas da je zbog izmjena Zakona o obrani te o službi u Oružanima snagama RH narušen odnos njega i premijera Zorana Milanovića, kao i pisanje medija kako je tražio da mu se tim izmjenama kao vrhovnom zapovjedniku OS RH osiguraju veće ovlasti.

Josipović je novinarima u sklopu tradicionalne "kave s građanima" na Pantovčaku rekao kako je predložio neke izmjene zakona kojima predlaže da se ne mijenjaju odredbe koje se odnose na funkciju Predsjednika te da se izmijene one koje se odnose na, kako je rekao, prevažnu funkciju u hrvatskom društvu - da vojsku ostave izvan stranačkih politika.

"I s velikim zadovoljstvom mogu reći da sam u tim najvažnijim odredbama, koje se tiču civilnog nadzora nad vojskom i odstranjivanja bilo kakve stranačke politike u vođenju vojnih poslova, imao punu podršku i premijera Milanovića i vojnog vrha", rekao je Josipović.

Odgovarajući na upit novinara opovrgnuo je izjave neimenovanih izvora iz Vlade koje su prenijeli pojedini mediji, kako je tražio veće ovlasti, kazavši da su pogriješili temu i dodao kako misli "da ti izvori uopće nisu iz Vlade".

"Danas sam čitao u jednim novinama da se razglaba tko je kuhao grah, tko čobanac. Potpuna besmislica, ako to mogu reći. Isto se tako priča o nekim podjelama u vojsci - podjela u vojsci nema. Vojni vrh je jedinstven i podržava koncept civilnog nadzora nad vojskom i potpune odvojenosti vojske od stranačke politike", dodao je Josipović.

Ponovio je da je na prijedloge zakona iznio svoje primjedbe za koje misli da bi bilo dobro da se usvoje, ali, naglasio je, ne radi se ni o kakvoj dramatičnoj svađi. "Naslovi koji idu za tim su promašeni", poručio je Josipović nakon što je u više medija objavljeno da postoje nesuglasice između Vlade i njega oko izmjena zakona vezanih uz Oružane snage.

Opovrgnuvši da je narušen odnos njega i premijera, Josipović je rekao da s Milanovićem najnormalnije raspravlja o svim stvarima. "O nekima se, naravo, ne moramo složiti, ali to je vrlo daleko od bilo kakvog sukoba, posebno onih dimenzija kao što vidim, da imenovani, neimenovani ili bilo kakvi izvori nagađaju", poručio je te ponovio da ne traži nikakve veće ovlasti, već da mu se one ne smanje. "To čak nije pitanje ovlasti, to je pitanje koncepta vođenja OS i njihove odvojenosti od politike", rekao je.

Predsjednik se na pitanje novinara osvrnuo i na pismo u kojemu ga Udruga "U ime obitelji" moli da javnosti i državnoj vlasti pojasni "značenje referenduma" o unošenju u Ustav odredbe da je brak zajednica žene i muškarca.

Josipović je rekao kako nije potrebno da ga "bilo koja udruga gura na javnu scenu na taj način" i naglasio kako, kad je riječ o referendumu i drugim postupcima, propisanima zakonima i Ustavom, to treba poštivati. "Rekao sam što mislim. Zakoni i Ustav se poštuju i poštivat će se, a kad je riječ o vrijednosnim sudovima, isto tako sam vrlo jasno rekao da Hrvatska mora biti zemlja jednakih mogućnosti i šansi za sve građane, a isto tako kad je riječ o nediskriminaciji s obzirom na spol, spolnu orijentaciju i rodnu orijentaciju. Hoće li se to napraviti na ovaj ili onaj način, na vladi je da to provede", rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:27