'PRISNA' DOBRODOŠLICA

Josipovića u Rijeci dočekali s Thompsonovom ratnom uspješnicom 'Čavoglave'. Dvaput zaredom

Rijeka, 200711.Predsjednik Ivo Josipovic u dvodnevnom je posjetu Rijeci. Jutros ga je ispred hotela Bonavia docekao gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel, a potom ce skupa u obilazak muzeja starih racunala Peek and Poke i na kavu s gradjanima na Korzo.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX

RIJEKA - Čim je predsjednik RH Ivo Josipović sjeo na kavu na terasu jedne slastičarnice na riječkom Korzu, iz zvučnika sa štanda udaljenog desetak metara zatreštale su Thomsponove „Čavoglave“. Nešto „umivenija“ verzija bez pokliča „Za dom - spremni“ puštena je dva puta zaredom, da bi se nastavilo s Perkovićevim repertoarom manje borbenih pjesama. Radi se o štandu nečega što se naziva „Akcija za bolju Hrvatsku“, gdje se okupljaju dečki s kopijama Thompsonovih medaljona oko vrata i ljudima dijele letke koji pozivaju hrvatski narod u borbu i ujedinjenje domovine i iseljeništva .

Provokacija s Thomsponom kod Josipovića očito nije uspjela jer je predsjednik u društvu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, njegovog zamjenika Željka Jovanovića i drugih funkcionera lokalne samouprave mirno pio kavu i razgovarao kao da se ništa nije dogodilo. Predsjednikovi domaćini očito nastoje ostati dosljedni u politici tolerancije. Ipak, teško da je mogao očekivati ovakav soundtrack za posjeta Rijeci. Momci iz „Akcije za bolju Hrvatsku“ valjda su uvidjeli da nema reakcija pa su odustali od Marka Perkovića nakon „Vjetra s Dinare“ i Korzo je ponovo utonulo u podnevni mir.

Ivo Josipović u Rijeku je stigao u utorak navečer da bi pogledao predstavu Ivice Buljana „Baba Jaga je snijela jaje“ koja igra u sklopu „Riječkih ljetnih noći“. S obzirom da se predstava igra na plaži bivšeg Hotela Park, nakratko ju je prekinuo pljusak, no nakon male pauze uspješno je privedena kraju. U srijedu ujutro predsjednik je posjetio Zamet, gdje je u tijeku studentsko prvenstvo u rukometu, da bi kasnije svratio u Muzej starih računala i računalnih tehnologija „Peek & Poke“. Radi se o vanistitucionalnom, privatnom muzeju čiji se rad zasniva isključivo na volontiranju i entizijazmu pojedinaca, zaljubljenika u računala i kalkulatore, koji su građanima praktički darovali vlastite zbirke. S obzirom da imaju nikakvu ili zanemarivu financijsku podršku države, lokalne samouprave ili turističke zajednice, znalo se dešavati da posjetitelje vode po muzeju uz svijeće jer im je HEP isključio struju zbog neplaćanja računa. Za Josipovićeva posjeta struje je bilo, a predsjednik je sa zanimanjem razgledao stare Amige, Atarije, Commodore i ZX Spectrume koji iz današnje perspektive djeluju kao kakve arheološke iskopine. Glomazno računalo na kojem su, recimo, rađeni efekti za film „Jurassic Park“ svojevremeno je koštalo 15 milijuna dolara, a dečki iz „Peek & Pokea“ kupili su ga na aukciji u Njemačkoj za tisuću eura. Na predsjednikovo pitanje da li je u funkciji, u „Peek & Pokeu“ su odgovorili da jest, ali da ga uključe momentalno bi nestalo struje, možda i u cijelom kvartu.

Nakon „Peek & Pokea“ Josipović je, s Obersnelom kao vodičem, prošetao riječkim Korzom i Starim gradom. Građani su mu prilazili i rukovali se s njim, čuo se tu i tamo pokoji spontani pljesak, a jedan izraelski turist ugrabio je nesvakidašnju priliku da se fotografira s predsjednikom države u koju je stigao na odmor.

Predsjednik je tek nakratko komentirao dnevnopolitičke teme. Na pitanje o uhićenju Gorana Hadžića odgovorio je da je pravda spora, ali dostižna te da se nada da će Haaški sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način. Za izručenje Ive Sanadera rekao je samo da je to pitanje pravosuđa, a ne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:44