DIPLOMACIJA

Josipovićeva sječa dvadeset veleposlanika

Trebat će popuniti još najmanje dvije veleposlaničke fotelje jer se očekuje razrješenje Joška Pare i Mirjane Mladineo koji su postali Josipovićevi savjetnici
 AFP

ZAGREB - Najkasnije do ljeta doći će do promjene veleposlanika i konzula u više od 20 naših diplomatsko-konzularnih predstavništava, a ključnu riječ tko će biti naš novi veleposlanici pri Svetoj Stolici, u Kanadi, u Turskoj.... pri tome će imati predsjednik Ivo Josipović. Najavljene promjene u dijelu našeg diplomatskog vrha bit će prva takva kadrovska rješenja s Josipovićevim potpisom.

Mimica i Barišić

Predsjednik države do sada je u nekoliko navrata, kao i tijekom izborne kampanje, ponovio kako će se kod imenovanja veleposlanika voditi kriterijima stručnosti i moralnost kandidata dok će politika biti u drugom planu. Vrlo brzo znat će se hoće li Josipović uspjeti ispuniti takvo obećanje budući da oko diplomata mora postići kompromis s Banskim dvorima odnosno premijerkom Jadrankom Kosor.

Dosadašnja praksa pokazala je, naime, kako su se bivši premijer Ivo Sanader i predsjednik Mesić dogovarali oko veleposlanika “ja tebi ti meni”. Tako je recimo Mesić pristao na Sanaderovog Nevena Juricu, ali je zato mjesto veleposlanice dobila njegova glasnogovornica Danijela Barišić. Politički kriteriji važili su i za HDZ-ove koalicijske partnere pa je tako HSS-ovac Ante Simonić prije dvije godine postao veleposlanik u Kini, a HSLS-ovac Zlatko Kramarić lani na Kosovu.

U MVP-u su neslužbeno nam priznali kako očekuju da će vrlo brzo doći do razgovora Josipović - Kosor. I u Uredu predsjednika prije dva dana su potvrdili da je “ljeto vrijeme” za promjenu u diplomaciji.

Odgodili zbog izbora

- Ured predsjednika nije napravio nikakvu listu svojih veleposlanika - tvrde na Pantovačku, gdje ništa ne znaju niti o listi koju je Vlada sastavila još krajem prošle godine i poslala tadašnjem predsjedniku Mesiću na “blagoslov”.

U MVP-u su nam potvrdili kako je još 2009. sastavljen popis veleposlanika kojima istječe mandat s prijedlozima za njihove nasljednike. Uobičajeno je, kažu na Zrinjevcu, da mandat ne traje dulje od četiri godine. No, promjena diplomatskog vrha, odnosno 10 do 12 veleposlanika i 8 konzula do danas nije provedena.

- Zbog predsjedničkih izbora sve je odgođeno jer je zaključeno kako ne bi bilo dobro da Mesić pred sam kraj mandata donosi odluku o promjeni veleposlanika - objašnjava naš izvor iz MVP-a. No, osim tih 20-ak mjesta trebat će popuniti još dvije fotelje budući da se očekuje razrješenje Joška Pare i Mirjane Mladineo koji su postali Josipovićevi savjetnici.

‘Listu sastavljaju Banski dvori’

U MVP-u tvrde kako je za sve zamjene koje su predložili riječ o karijernim diplomatima.

- Sadašnji sastav diplomatskog viskokog osoblja više od 80 posto čine karijerni diplomati - ističu u MVP-u. S time se ne slaže bivši šef diplomacije SDP-ovac Tonino Picula koji tvrdi kako je lako postati karijerni diplomat kada je HDZ drastično povećao broj zaposlenih u MVP-u.

- Naravno da su svi oni nakon četiri-pet godina karijerni diplomati, ali je pitanje na koji su način došli u Ministarstvo - upozorava.

- MVP samo formalno predlaže veleposlanike, a stvarno to rade Banski dvori - naglašava Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:18