TITOVA OSTAVŠTINA

Jovanka Broz postaje bogatašica: Traži kamen s Mjeseca, bijeli Cadillac, vina i zlatnu kočiju

Nasljednici žele dokazati da Titovi mnogobrojni darovi pripadaju njima, a ne državi

ZAGREB - Petero nasljednika ostavštine Josipa Broza Tita uskoro kreće u novu bitku za nasljedstvo koje im se uskraćuje već 30 godina.

Kako tvrde beogradske Novosti, Titova udovica Jovanka Broz, sin Mišo te unučad Joška, Zlatica i Svetlana na Prvom osnovnom sudu u Beogradu pokušat će dokazati da darovi koje je Tito dobio tijekom života zapravo pripadaju njima kao nasljedstvo.

Prema tvrdnjama Novosti, Jovanka Broz bi, ako ova pravna bitka uspije, mogla postati jedan od najvećih kolekcionara umjetničkih slika, maraka i kovanica u regiji. Osim toga, pripali bi joj i skupocjeni nakit, srebrnina, namještaj, zlatna kočija, Rolls Royce, bijeli Cadillac i Lincoln, ali i kamen s Mjeseca koji su u ime vlade SAD-a Titu uručili američki astronauti.

Uniforme s lentama

Ostavinsku raspravu je još 1983. godine pokrenuo danas pokojni Titov sin Žarko. On je, prema tvrdnjama Titova unuka Joška Broza, želio samo četiri očeve svečane uniforme s lentama. No, one su podijeljene po svijetu, a jedne se dokopao i Moamar Gadafi.

Godinu dana poslije Jovanka Broz je sudskim putem zatražila 1000 različitih predmeta iz Užičke 15, Muzeja Matija Gubec, bilijarnice, Šumske kuće, Kuće cvijeća, Bijele vile na Brijunima i s Vange.

Na popisu su kolekcija starih i skupih vina s Vange, kolekcija maraka, mnogo austrougarskih dukata, zlatnika američkih dolara iz 17. i 18. stoljeća, arapski zlatnik sa sedam zvijezda, meksički zlatnik itd.

Tijekom proteklih 30 godina obitelj je pokušala utvrditi popis imovine koju je Josip Broz Tito ostavio nakon smrti te dokazati koji dio pripada obitelji, a koji državi. Muzej povijesti Jugoslavije i Arhiv Srbije nedavno su dostavili sudu popis imovine Brozovih.

Njezini bi odvjetnici sada popis trebali poslati vladi i tražiti da se osobne stvari nekadašnje prve dame izdvoje iz ostavštine. Odvjetnici tvrde da udovica - osim na slike, skupocjeni nakit i automobile - polaže pravo i na Titova odlikovanja. Među njima je i poznati Orden Suvorova, milijunske vrijednosti, koji su, osim Tita, dobili još samo Staljin i Žukov.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:32