MINISTAR POTVRDIO DA JE VASO PREPISIVAO

Jovanović: 'Bio sam u pravu vrh HDZ-a ima obilježja kriminalnog ponašanja. Brkić zaslužuje najteže sankcije!'

'Korupcija u akademskom sustavu jednako je teška kao i u zdravstvu, i zapravo ruši temelje svakog društva'
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Plagijat diplomskog rada glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića komentirali su danas u Saboru novinarima neki zastupnici, a njegovi stranački kolege nisu baš bili raspoloženi za komentare. Čekala se reakcija stranačkog predsjednika Tomislava Karamarka. No, zato je ministar obrazovanja i znanosti Željko Jovanović bio i više nego rječit.

OTKRIVAMO, NA LISTI SRAMA 26 POLICAJACA Drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić Vaso prepisao diplomski od početka do kraja!

- Svi oni koji plagiraju nisu na čast ni jednom akademski obrazovanom građaninu. Korupcija u akademskom sustavu jednako je teška kao i u zdravstvu, i zapravo ruši temelje svakog društva. Kada je u to uključen bivši visoko pozicionirani policajac, sada glavni tajnik jedne stranke, onda je to još jedna potvrda svih mojih rasprava u Saboru kada sam govorio da je vrh HDZ-a stranka koja je od početka imala obilježje kriminalnog ponašanja, koja je provodila kriminalnu politiku i koja svakim danom i dalje u svakom pogledu dokazuje da su svi problemi koje danas Hrvatska ima u svakom dijelu svo društva posljedica ponašanja te stranke i ljudi koji su i dalje u samom vrhu stranke - kazao je Jovanović.

Na pitanje zaslužuje li Brkićev čin kazneni progon rekao je:

- Taj čin zaslužuje najstrože sankcije koje su moguće. Ono što ja kao ministar znanosti i obrazovanja posebno želim naglasiti je da izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koje smo predložili ima jedan dio koji se tiče jačanja uloge odbora za etiku koji će moći daleko više i jače djelovati protiv svih koji sudjeluju u akademskim nečasnim radnjama i na taj način preveniraju korupciju. Mito, korupcija, nepotizam, svega toga ima u akademskoj zajednici, a ono što se dogodilo na Policijskoj akademiji zaista je jedna velika ljaga za Policijsku akademiju i one koji su sudjelovali u tome - naglašava.

KOMENTAR Nakon Sanadera koji je pokrao pola države, sada je glavni operativac HDZ-a ukrao diplomski rad! Princip je isti, sve su ostalo nijanse!

A na izravan novinarski upit - dakle ovo što se dogodilo je činjenica, potvrđujete to, odgovorio je?

- Raspolažem određenim informacijama... da, to se dogodilo.

Kad je pak, riječ o tome što njegovo ministarstvo sada može poduzeti Jovanović objašnjava da je Policijska akademija u dualnom sustavu.

- Zaposlenici aakdemije nisu pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, ali mi kao Ministarstvo i Agencija dajemo dopusnicu za rad akademije i normalno da ćemo u skladu s tim ovlastima izvršiti nadzor – rekao je.

Ministar smatra kako sve što se događa ovih dana u Hrvatskoj pokazuje perspektivu za normalan razvoj hrvatskog društva.

- Da bi to uspjeli, svo koji su sudjelovali u nečasnim radnjama na bilo koji način moraju biti sankcionirani. Netko će biti sankcioniran kaznama zatvora, netko na izborima gdje će mu građani pokazati da mu nije mjesto u politici. Politika je posao od javnog interesa gdje se treba boriti za interese građana, a ne svoje osobne, stranačke interse. Čitav je niz problema u obrazovnom sustavu, nepotizma, korupcije i mita ima od osnovne škole do doktorskog studija. Sve što radimo sada u smislu izmjene zakona ide u tome da spriječimo da se korupcija uopće dogodi, jer kada se dogodi šteta je počinjena i tu se šteta više nikada ne može nadoknaditi – kaže ministar.

- Što kao ministar možete učiniti u konkretnom slučaju, možete li pokrenuti nadzor, inspekcije i koja je odgovornost vodstva akademije za ovo? Potpredsjednik Sabora SDP-ovac Nenad Stazić smatra kako najprije utvrditi da li je Brkić plagirao svoj diplomski rad ili nije.

- Ali svakako to ne služi na čast ni njemu ni HDZ-u. No, s obzirom što sve dolazi od HDZ-a, ovo je još i najmanje zlo - kaže Stazić koji misli kako javna sramota za Brkića, ako je zaista plagirao diplomski rad, može biti i gora osuda od kaznenog progona.

HDZ-ovac Ivan Šuker rekao je samo kratko da ne može komentirati takve stvari na temelju novinskih napisa. A Martina Dalić branila se kako „ne zna stvarno ništa o tome“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50