SPORNI IZBOR DEKANA

Jovanović: ‘Boras čini nasilje nad Filozofskim, njegove kriterije zadovoljio bi samo njegov kandidat‘

Profesori Renata Geld i Neven Jovanović održali su pred zgradom Filozofskog konferenciju za novinare
Renata Geld, Zvonimir Komar, Neven Jovanovic, Josip Majsec
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što im je na prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa Senat uskratio suglasnost da budu birani za dekana/icu Filozofskog fakulteta, profesori Renata Geld i Neven Jovanović održali su pred zgradom Filozofskog konferenciju za novinare.

Uz tvrdnju kako je riječ o nasilju nad Filozofskim, profesorica Renata Geld je poručila kako je jasno da jedini dekanski program koji bi zadovoljio rektorove kriterije jest program kojega će napisati njegov kandidat ili kandidatkinja.

– Tu nimalo ne pretjerujem jer rektor Boras preko svoga prorektora, o.d. dekana Filozofskog, provodi samovolju i smatra da ima najbolju sliku tko može i mora voditi Filozofski i to samo onako kako je on to zamišlja. Međutim, rektor zaboravlja da je vijeće Filozofskog izglasalo i odabralo programe kandidata koje želi vidjeti kao dekana ili dekanicu. A taj se odabir ne poštuje, izjavila je Geld. Smatra kako je vrijeme da članovi Senata, svi dekani i dekanice, shvate da ovdje nije riječ o krizi Filozofskog već o krizi Sveučilišta u Zagrebu.

– Društveno je krajnje neodgovorno kreirati krizu na najvećem fakultetu najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj, a upravo se to događa. Krizu ne kreira Filozofski, već rektor i članovi Senata koji ne žele pogledati oko sebe i shvatiti koliku štetu čine Sveučilištu i zajednici, poručila je, uz zaključak kako se Sveučilište ne ponaša odgovorno i u dubokoj je krizi, moralnoj i upravljačkoj.

Apelirajući na kolege sa svih fakulteta da se odupru „sveučilišnoj oligarhiji i nasilju koje Senat i rektor provode nad Filozofskim fakultetom“, profesor Neven Jovanović je izjavio kako je gušenje samouprave na Filozofskom znak ozbiljne bolesti Sveučilišta u Zagrebu.

– Ta je bolest zahvatila sva četiri tijela koja, prema statutu, upravljaju našim najstarijim i najvećim sveučilištem – rektora, Senat, Sveučilišni savjet i Rektorski kolegij. Nijedno od tih tijela ne dopušta odabire većine članova Fakultetskog vijeća Filozofskog, pri čemu naši odabiri nisu ni u najmanjoj mjeri protuzakoniti, izjavio je Jovanović, dodajući kako za Borasova mandata sveučilište iz prostora znanosti, slobode i demokracije postaje prostor straha, formalizma i oligarhije.

image
Neven Jovanović
Damir Krajac/Cropix

Kako je naveo, Filozofski želi postati prostor slobode mišljenja i govora, no pokazuje se da takav Filozofski nije po volji rektoru Damiru Borasu i njegovim prorektorima Anti Čoviću i Miljenku Šimpragi.

– Važno je imati na umu da su i Boras i Čović najveći dio karijere proveli upravo na Filozofskom, kao i da su odatle otišli kada je postalo jasno da im, usprkos političkoj moći, Fakultetsko vijeće neće odobriti produženje radnog odnosa nakon 65. godine života. Filozofski se usudio i postupati po davno podnesenoj prijavi i putem nezavisnog povjerenstva preispitati znanstveni put Ante Čovića. Kako god okrenete, istočni je grijeh Filozofskog naše aktiviranje mehanizama samokontrole znanstvene zajednice. Dakle, ono bez čega istinske znanstvene zajednice nema, izjavio je Jovanović.

image
Renata Geld
Damir Krajac/Cropix

U ime Studentskog zbora FF-a, Josip Majsec je pozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Vladu da isprave nedostatke autonomije, da se prestanu bojati rektorovog licemjerja i da pomognu boljitku visokog obrazovanja.

– Trulež na najvećem sveučilištu u Hrvatskoj rezultirat će truleži na svim razinama društva, poručio je, uz upozorenje kako kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu ne prolazi bez posljedica po studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:54