SDP-ov ZASTUPNIK

JOVANOVIĆ KAŽE DA JE BORBA PROTIV KORUPCIJE IZGUBILA ZAMAH 'Hrvatska je okovana u mreži parapolitičkog i paraobavještajnog podzemlja'

Željko Jovanović
 Tomislav Krišto / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović ocijenio je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo u Rijeci da je borba protiv korupcije izgubila zamah te da je Hrvatska "okovana u mreži parapolitičkoga i paraobavještajnog podzemlja te beskrupuloznih trgovaca stranačkim dresovima".

Izbjegavanje temeljite borbe protiv korupcije jedan je od temeljnih razloga odlaska mladih ljudi u inozemstvo, rekao je.

"Sve afere koje izbijaju vezane uz korupciju pokazuju da je riječ o HDZ-ovu načinu razmišljanja i postupanja pa nije bitno tko je predsjednik te stranke dok se i dalje događaju udruženi korupcijski pothvati i sukobi interesa na štetu hrvatskog naroda", ocijenio je. "Sve posljednje afere, od SMS afere, preko elitne prostitucije do epskih veličanja ortačkog kapitalizma, ostavljaju otvoreno pitanje - kuda to ide Hrvatska", rekao je.

Jovanović je rekao da je i danas, u vrijeme prosvjeda radnika "3. maja" u Rijeci, aktualno pitanje korupcije te da bi trebalo preispitati djelovanje Uljanikove Uprave i poslovne transakcije.

"U Hrvatskoj se rehabilitiraju ratni zločinci i omogućuje im se kupanje tijekom zatvorske kazne u toplicama, a s druge strane se pišu ode ortačkom kapitalizmu dok građani ostaju bez posla i sve više njih odlazi", istaknuo je.

Drugi saborski zastupnik SDP-a Damir Tomić ocijenio je da novi zakon o sprječavanju sukoba interesa treba služiti za prikrivanje sukoba interesa dužnosnika u sprezi s krupnim kapitalom. Istaknuo je kako slučaj predsjednice Republike Hrvatske i konferencije u Marakešu "pokazuje sav jad i bijedu njezina ureda" jer je, dodajući kako ne želi imenovati tu osobu, "na mig notornog nacija promijenila stav".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13