LETCI ISKRIVLJUJU ČINJENICE

Jovanović: 'Letci o zdravstvenom odgoju koje Crkva dijeli najobičnija su dezinformacija!'

Ministar je objasnio kako zdravstveni odgoj daje šansu roditeljima s djecom razgovaraju o bitnim pitanjima
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović danas je dezinformacijom nazvao letak Crkve o zdravstvenom odgoju koji je proteklih dana dijeljen u nekim trgovinama i kioscima, ocijenivši da je riječ o zlonamjernom prikazu s ciljem onemogućavanja provedbe zdravstvenog odgoja.

"Taj letak vrvi neistinama, dezinformacijama, zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenom odgoju. Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija, ali to nije informacija, to je jedna velika dezinformacija", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

MILANOVIĆ O ZDRAVSTVENOM ODGOJU 'To je pitanje higijene! U lecima pišu neistine, prestanite manipulirati!'

Ponovio je da je zdravstveni odgoj obavezan za sve učenike, učitelje, nastavnike, ravnatelje i roditelje, te da "oslobađa čovjeka i stvara pretpostavke da u Hrvatskoj žive slobodni ljudi, koji raspolažu informacijama koje će im omogućiti da žive dulje i kvalitetnije".

Jovanović je naglasio da će se zdravstveni odgoj u školama dvije godine provoditi eksperimentalno, nakon čega će proći evaluaciju Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Istaknuo je da su učitelji upućeni da reduciraju i djeci prilagode materijal ponuđen uz program, te da prije njegove primjene roditelje upoznaju s aktivnostima koje namjeravaju provesti.

Ocijenio je da je uvođenje zdravstvenog odgoja u škole jedan od najboljih poteza Ministarstva, ustvrdivši da ga 65 posto građana smatra i jednim od najboljih poteza ove vlade.

"Zbog tih građana ustrajat ćemo u borbi za prava djece na informaciju", poručio je Jovanović, najavivši da će uskoro potpisati ugovor s Ministarstvom zdravstva, koje će također sudjelovati u implementaciji kurikuluma zdravstvenog odgoja.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zlonamjernim je nazvao pristup Crkve sadržaju kurikuluma, ističući da djeca neće učiti ništa od onoga o čemu govori letak. Objasnio je da je riječ o dodatnoj literaturi koja je ponuđena učiteljima, ali da ona nije namijenjena za primjenu u nastavi, jer nije prilagođena učenicima, niti joj je to namjena.

"Ako bi učitelji čak i iskoristili neke citate iz letka, svoj posao ne bi radili korektno i u skladu s pedagoškom praksom, jer ti citati nisu dio kurikuluma. Agencija će biti prva institucija koja će intervenirati, kao i u svakoj situaciji kada učitelji predaju nešto što nije dio kurikuluma", poručio je Filipović.

Naglasio je da vjeruje kako takvih slučajeva neće biti te ocijenio da je riječ o manipulaciji, u cilju zastrašivanja roditelja.

Roditeljima je, pak, poručio da se, žele li saznati pravu istinu, o sadržaju kuirkuluma informiraju na stranicama Ministarstva.

I sociolog Aleksandar Štulhofer, koji je sudjelovao u izradi kurikuluma, naglasio je da literatura ponuđena nastavnicima "ne ulazi u kurikulum ni u kom smislu, ni na razini citata ni nikako drugačije".

"Ti citati nisu prilagođeni niti su mišljeni da budu prilagođeni djeci i ne služe za izvođenje u nastavi", naglasio je Štulhofer, dodavši da u literaturi ima citata s kojima se ni osobno ne slaže.

Roditelje je pozvao da malo pričekaju i da vide kako će se kurikulum provoditi, ocijenivši da će zdravstveno obrazovanje roditeljima pomoći da djecu bolje informiraju o seksu.

Na konferenciju su došli i aktivisti udruge GROZD, a jedna je aktivistica pitala znači li to da Ministarstvo odustaje od dijela preporučene literature.

LECI PROTIV ZDRAVSTVENOG ODGOJA Don Grubišić: 'Crkva sada pokazuje da ne poštuje suverenitet države!'

"Nećemo odustati ni od čega", odgovorio joj je ministar Jovanović, koji je GROZD-ovcima poručio da se trebaju sramiti zbog "zlonamjernog širenja neistina", a upozorio je i da je dezinformiranje javnosti kazneno djelo.

Ginekolog Dubravko Lepušić ocijenio je, pak, da se letcima želi zaustaviti distribuciju znanja, iz straha od vlastitog odabira mladog čovjeka.

Upozorio je da je među mladima rasprostranjeno rizično spolno ponašanje, da se svake godine dogodi 2.000 maloljetničkih trudnoća, od čega 400 završava abortusom. Najčešći način kontracepcije je prekinuti snošaj i pilula za dan poslije, a neki adolescenti pobačaj doživljavaju kao sredstvo kontracepcije, dok su u porastu oboljenja od humanog papiloma virusa (HPV), koji, tvrdi Lepušić, u Hrvatskoj rezultira smrću 100 žena godišnje.

"Da mi je netko pričao, ne bih povjerovao da će Crkva dijeliti letke u trgovačkim centrima koji rade nedjeljom, dva štanda od pornografije i kondoma", rekao je Lepušić, te dodao da je ovih dana slušao šalu koja govori da je "medo našao konjića".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:46