BROJNE NEPRAVILNOSTI

Jovanović: Netko će morati snositiodgovornost! Propusti su i u strukturi i konkretnim zadacima

'Grešaka u državnoj maturi ne smije biti'
 Dragan Matic / CROPIX

NOVO >>>>>>> 17:15 Na najavljenoj konferenciji za medije ministra Željka Jovanovića, radna skupina koje je analizirala sporni test iz hrvatskog jezika i književnosti izjavilo je da je općenito tekst metodološki loše postavljen, jer nije u svim zadacima jasno odnosi li se zadatak samo na zadani ulomak ili na čitavo djelo kao cjelinu, što je samo u nekim zadacima konkretno navedeno. Također, u pitanjima koja su se odnosila na razdoblje stvaralaštva određenih pisaca, ponovno postoji mogućnost više odgovora, jer su neki stvarali u više razdoblja.

Ministar Jovanović najavio je da će zaključci analize testa biti poslani Centru, kojeg će ministarstvo zamoliti da ih uvaži, bez političkih pritisaka.

- Naš je jedini cilj da maturanti nastave pisati svoje testove bez stresa, da mogu pokazati svoje znanje i na temelju toga upisati željeni fakultet, izjavio je ministar.

- Ovo ministarstvo će kad završe mature organizirati niz stručnih rasprava o maturi, najavio je.

- Cilj mature mora biti poboljšanje kvalitete srednjoškolskog obrazovanja, a ne služiti kao prijemni za fakultete. Ako je matura postala prepreka upisu željenog fakulteta, i to takva da nije fer, da je s greškom, onda tu ministarstvo mora nešto reći. Državne mature s greškom neće biti dozvoljene dok sam ja ministar, rekao je Jovanović.

Upitan hoće li biti otkaza, ministar Jovanović najavio je da očekuje detaljno izvješće o radu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nakon što završi državna matura.

- Nakon toga ćemo donijeti zaključke. Ljudi koji dobro rade svoj posao zaslužuju pohvale, a oni koji svoj posao rade loše zaslužuju otkaze, izjavio je.

Radna skupina je također prigovorila da neka od konkretnih pitanja o pravopisu nisu bila pravedna, jer u Hrvatskoj postoje dva pravopisna sustava, od kojih niti jedan nije služben i mjerodavan, a izabrana pitanja su zahtijevala upravo odgovore u kojima se dva pravopisa razilaze. Trebalo je izabrati pitanja iz područja u kojima se pravopisi podudaraju, što je ipak većina, navela je radna skupina.

Nejasno je po kojem je kriteriju izabran tekst u prvom zadatku za višu razinu, kazala je radna skupina, pjesma 'Oproštaj' Tina Ujevića. Radna skupina smatra da stavljanje takvog zadatka na prvo mjesto u testu uvodi strah kod učenika jer je ta pjesma teška i ne razumiju ju, što im stvara stres za ostatak testa.

U sedmom zadatku testa za višu razinu, iz Ribanja i ribarskog prigovaranja, dva su moguća točna odgovora pa radna skupina smatra da treba priznati oba. Prema literaturi, navode se tri putnika u čamcu i to se djelomično može zaključiti na temelju predloška, no u konkretnom odlomku u testu spominje se i četvrta osoba na čamcu te je stoga i to moguć točan odgovor.

Iz testa za osnovnu razinu, navedeni su primjeri prebliskih pridjeva zbog kojih je ponovno moguće imati više odgovora. U jednom konkretnom primjeru radilo se o pridjevima 'plemenit' i 'požrtvovan', koji su vrlo slični.

U 15. pitanju, o prstenu na Juditinoj ruci, na temelju izdvojenog stiha nemoguće je odrediti je li Judita na ruci imala samo prsten s rubinom ili i jedan sa safirom, jer nije jasno gdje se safir nalazi. Također, samo pitanje je sasvim krivo postavljeno, jer se pita koje je boje prsten – koji je vjerovatno zlatni – a zapravo se traži odgovor na pitanje koje je boje kamen na prstenu.

Radna skupina također smatra da je potrebno izjednačiti broj zadataka iz književnosti i jezika. Manje nepravilnosti u testu pronađeno je u području jezika, s obzirom da su takva pitanja ipak zahtijevala jednoznačnije odgovore, a književnost je uvijek više otvorena interpretaciji. U sastavljanje samih testova trebalo bi uključiti više sveučilišnih profesora i psihologa, upozorila je radna skupina.

------------------------------------

ZAGREB - Ovo nije samo test, ovo je ispit za upis na fakultet. Grešaka u državnoj maturi ne smije biti. Za sve greške netko će morati snositi odgovornost, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

U pripremi za press konferenciju, ministarstvo je novinarima podijelilo službene nalaze radne skupine ministarstva koja je imala zadaću provjeriti navode o nepravilnostima na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika i književnosti.

Objavljena pitanja i odgovori na sporni ispit iz hrvatskog: Pročitajte ih OVDJE!

Radna skupina sastojala se od sveučilišnih profesora s katedre za nastavu hrvatskog jezika i književnosti odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta te srednjoškolski profesori iz gimnazija i srednjih strukovnih škola, koji su najprije posve samostalno riješili svaki zadatak iz ispitne knjižice, i potom označili sve uočene pogreške ili propuste, strukturalne, sadržajne, jezične, metodičke i druge. Svaku uočenu pogrešku ili propust svi članovi skupine zatim su zajedno proučili, i donijeli jedinstveno mišljenje da su u državnoj maturi postojali propusti u općoj uputi, propusti u strukturi ispitne knjižice, propusti u konkretnim zadacima i donijeli prijedloge za buduću državnu maturu. Kao što je Nedjeljni Jutarnji ekskluzivno pisao, propusti su uočeni u svakom desetom pitanju.

Ministrova radna skupina razotkrila: Svako 10. pitanje na državnoj maturi imalo je više točnih odgovora!

Zamijetili su da je test osnovne razine podjednako težak ako ne i teži od testa više razine, zadaci iz književnosti previše se odnose na nespecifično razumijevanje predloška, a premalo na književno-teorijsko i povijesno znanje učenika, te nerijetko nisu u korelaciji s nastavom, tj. onim što učenici trebaju znati u redovnoj nastavi.

Velik broj zadataka više je primjeren provjeri psihologije, jer od učenika na temelju predloška zahtijeva suptilno razumijevanje psiholoških karakterizacija likova.

- Iako smo svjesni da su ti zadaci u ispitu radi testiranja viših razina znanja, smatramo da se na taj način previše zalazi u područje psihologije, pa da se tako težište stavlja na ono što je samo jedan aspekt u analizi cijelog književnog djela, stoji u izvještaju radne skupine.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:39