PREDSTAVIO SVOJ TIM

Jovanović: Stekao sam imidž ministra nogometa na rubu znanosti, a u Ministarstvu smo zatekli KAOS

Ministar Željko Jovanović sa svojim timom najavljuje promjene u sustavu znanosti i visokog obrazovanja
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - "U posljednje vrijeme stekao sam imidž ministra nogometa na rubu znanosti. No, baš zbog toga što je nogomet bio pod svjetlom reflektora, mi smo se u Ministarstvu mogli baviti problemima obrazovanja i znanosti," rekao je Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na brifingu za novinare na kojemu je predstavio rad svog tima kojemu se nedavno pridružila i Ivana Kalogjera, bivša novinarka Jutarnjeg lista.

"U Ministarstvu smo zatekli organizacijski, financijski, kadrovski i logistički kaos. No, želimo u našem mandatu inicirati promjene," izjavio je Jovanović istaknuvši kako je cilj EU da svaka članica do 2020. dostigne ulaganja u znanost od tri posto BDP-a te da 40 posto radno aktivnog stanovništa bude visokoobrazovano.

"U nas se za znanost izdvaja 0,76 posto BDP-a, a samo 18 posto radno aktivnog stanovništva ima visoku naobrazbu," dodao je Jovanović. Također je istaknuo kako Hrvatska još nije zemlja znanja ni jednakih šansi.

"Samo dva posto studenata dolazi iz obitelji gdje roditelji imaju osnovnu školu. Želimo omogućiti studij svima koji su vrijedni pa smo ove godine za školarine izdvojili 200 milijuna kuna, što je 52 milijuna kuna više nego lani. Stoga će svi koji redovno studiraju imati subvencionirano školovanje," istaknuo je Jovanović. Njegov pomoćnik za znanost Saša Zelenika inajavio je da uskoro planiraju izmjene postojećih zakona o znanosti i visokom obrazovanju, a početkom iduće godine Vlada i Sabor trebali bi raspravljati o novom, jedinstvenom zakonu koji će objediniti oba područja .

"Naglasak će biti na izvrsnim ljudima, bez obzira na dob i područje kojim se bave. Namjeravamo postići i veći stupanj objedinjavanja opreme i kapaciteta. Također namjeravamo poticati osnivanje kolaborativnih centara između znanosti i privrede," naglasio je Zelenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:15