DINAMO ZATRAŽIO POMOĆ OD VLADE ZBOG BBB-A

Jovanović: Sve koji vrijeđaju treba se oštrije kažnjavati, pa tako i Zdravka Mamića

 CROPIX

Huligane na stadionima treba strože kažnjavati, a u Kazneni zakon treba hitnom procedurom uvesti odredbe o sankcioniranju huliganizma, nacionalne, rasne i vjerske mržnje na našim stadionima, zavapio je državnom vrhu u opsežnom pismu predsjednik Dinama Mirko Barišić .

“Stadion Maksimir i utakmice Dinama za njih su (huligane, op.a.) poligoni na kojima pred milijunskim auditorijem pokazuju svoje prave i jedine namjere - rušilački primitivizam, nasilništvo i suprotstavljanje osnovnim normama demokratskog društva”, napisao je Barišić, očito zaboravivši da se na tim istim tribinama i ispod njih s novinarima obračunavao njegov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić.

Zaboravio Mamića

Očito je zaboravio da je Mamić jednom novinaru upravo na tom mjestu poručio da će ga “kad više ne bude u Dinamu, prebiti k’o mačku”, urlajući “mučko đubre!”

Pismo Dinamova predsjednika Barišića iznenadilo je i ministra sporta Željka Jovanovića koji je na naš upit ustvrdio da “nervozna, ničim izazvana ‘malo morgen’ reakcija upućuje i na mogućnost da se pismom pokušava skrenuti pozornost s financijskog poslovanja Dinama”. Ističe, nadalje, kako se iskreno nada da je posrijedi iskrena želja da se suprotstave nasilju, ekstremizmu i huliganima na sportskim terenima.

- S tim u vezi morao bi voditi računa i o nesportskim i nekulturnim ispadima svog izvršnog dopredsjednika - rekao je Jovanović.

Nadalje, resorni ministar poručuje da svi - od običnog građanina, preko sportaša do političara i dužnosnika - trebaju dati doprinos suzbijanju svakog oblika nasilja, rasizma i ekstremizma.

- Ministarstvo sporta nema nikakve ovlasti u smislu prekida utakmice, ali kroz preventivne akcije ‘sportom protiv nasilja’, za koje je osiguran veći iznos u proračunu, edukacijom od najmlađe dobi želimo spriječiti sramne ispade, nacionalističko, rasističko vrijeđanje, nasilje i slične huliganske i druge oblike ekstremizma - nastavio je Jovanović i zaključio:

Mali broj ekstremista

- Podržat ćemo sve zakonske izmjene o sankcioniranju svih oblika huliganizma, rasne, nacionalne i vjerske mržnje najstrožim zatvorskim kaznama, zabranom dolaska na utakmice, a osobno podupirem prijedlog da sudac odmah prekine utakmicu. Jednako tako snažno pozdravio bih potez sportske ekipe koja bi prestala igrati kad čuje takve povike. To je jedini put kojim se može stati nakraj malom broju ekstremista koji sportske terene koriste za osobna iživljavanja na štetu ne samo sporta nego društva u cjelini!

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:45