GRAĐANSKI ODGOJ

JOVANOVIĆ UZVRAĆA UDARAC 'Da sam zloban, dao bih vjeronauk na Ustavni sud'

'Nitko nema pravo reći da je građanski odgoj nepotreban. Tko ide protiv njega, ide protiv Ustava', smatra ministar
Zagreb, 240414.Svetice.Ministarstvo znanosti i sporta.Press konferencija u ministarstvu na kojoj se ministar Zeljko Jovanovic osvrnuo na naslovnicu Jutarnjeg lista i cijelu pricu oko sveucilista u Rijeci i Zagrebu.Na fotografiji: Zeljko Jovanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Učenici šestih razreda prvi će u novoj školskoj godini imati obvezu 35-satnog pohađanja novog predmeta građanskoga odgoja, a kroz iduće tri godine predmet će kroz 175 sati godišnje slušati svi učenici sedmih i osmih te prvog i drugog srednje škole. Time će se hrvatski obrazovni sustav naći pri vrhu europske ljestvice, ne samo obumom školskih sati, nego i kontinuitetu provođenja, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, iznoseći podatak da će provođenje novog predmeta u prvoj godini koštati četiri milijuna kuna.

Činjenica da ćemo učenike naučiti misliti svojom glavom, doprinijet će tomu da Hrvatska postane boljom zemljom, vjeruje Jovanović, uz podsjetnik da većina učenika danas ne zna što je Ustav ili koja je uloga građanina u demokratskom društvu.

“Nitko nema pravo reći da je građanski odgoj nepotreban. Tko ide protiv njega, ide protiv Ustava”, smatra ministar znanosti. Kritike tradicionalno orijentiranih udruga o neprimjerenim sadržajima u nastavnom planu novoga predmeta komentirao je riječima kako u po njemu najkvalitetnijem planu i programu nema ništa neprimjerenog.

Najavu desnih udruga da bi se mogle ponovo obratiti Ustavnome sudu, Jovanović je replicirao riječima: - Da sam zloban i ja bih mogao tražiti procjenu ustavnosti katoličkog odgoja u školama, jer je nastavni plan za taj program donesen bez javne rasprave.

Glavna kreatorica programa Vedrana Spajić Vrkaš naglasila je kako bi voljela znati da li će netko u državi odgovarati zbog činjenice da su vlasti 20 godna nedovoljno vodile računa o odgoju i obrazovanju djece o demokratskom društvu.

“Građanski odgoj nije izmišljotina tvrdoglavih ljudi koji su za taj posao dobili novac - što nije točno, već obveza države prema građanima”, ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:00