SVJEDOČIO NA SUĐENJU

Joža Boljkovac: Uglavnom sam se bavio praćenjem Martića, Babića, Plavšićke i Miloševića

Skupina pobunjenih Srba ubila je iz zasjede postavljene u Budačkoj Rijeci policajce Milu Butinu, Zlatka Škrlca i Josipa Miličića, a teško ranila Nikolu Rakociju
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Bivši ministar unutarnjih poslova Joža Boljkovac (91) bio je svjedok obrane Mile Dakića, kojemu se na Županijskom sudu u Karlovcu sudi zbog poticanja na ubojstvo tri hrvatska policajca i teško ranjavanje jednog 4. kolovoza 1991. godine.

Boljkovac je u inkriminirano vrijeme bio zamjenik načelnika službe SIS-a.

- Uglavnom sam se bavio praćenjem Martića, Babića, Plavšićke i Miloševića. Kroz moje ruke je u tom vremenu prošlo dosta papira, ali nikada se nisam sreo s imenom Mileta Dakića. On u to vrijeme nije imao nikakva ovlaštenja - kazao je Boljkovac.

Rekao je da je obavještanijm kanalima Hrvatka dobila informaciju o mogućem napadu na policajce.

- Bila je to naša pogreška, odnosno tada zamjenika načelnika PU karlovačka Krajačića. Javljeno nam je da se ne ide u isto vrijeme na isti punkt u patrolu, a oni su poslani. O svemu sam obavijestio tadašnjeg predsjednika Tuđmana - svjedoči Boljkovac.

Podsjetimo, skupina pobunjenih Srba ubila je iz zasjede postavljene u Budačkoj Rijeci policajce Milu Butinu, Zlatka Škrlca i Josipa Miličića, a teško ranila Nikolu Rakociju.

Dakić se ne osjeća krivim, kaže da je u vrijeme pucnjave bio u Beogradu. Njegovi odvjetnici podnijeli su Ustavnu tužbu protiv Izvanraspravnog vijeća karlovačkog Županijskog suda jer ni 20 dana od primitka zahtjeva za puštanjem njihovog branjenika da se brani sa slobode, nisu zakazali raspravu. O tome će, kažu, izvjestiti predsjednika Vrhovnog suda te ministra pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:56