ČESTITKE OD JUTRA

Joža Manolić slavi 103. rođendan, kći nam je otkrila kako će ga proslaviti: ‘Poželio si je još stotinu godina!‘

Najviše u životu žali, kaže nam Zrnka, što nije više uživao u životu i što je čitav život proveo polugladan
 Damjan Tadic/Cropix

Josip Manolić danas od ranog jutra prima čestitke za svoj 103. rođendan pa ga je tako razveselila i naša koju mu je prenijela kći Zrnka. U njenom stanu u Nazorovoj ulici živi posljednje dvije godine otkad je završio u krevetu nakon što je prebolio korona virus.

"Tata je umoran, ali je mentalno super. I dalje je zainteresiran za puno stvari, sladak je i duhovit", priča nam s puno ljubavi njegova kći i dodaje da si je poželio uz njenu brigu proživjeti još stotinu godina.

"Rekla sam mu da može, ali ipak bez mene", govori nam kroz smijeh.

Iako je volio velika rođendanska slavlja, u posljednje vrijeme dolazi mu samo pet prijatelja s kojima je blizak. Počastit će se i tortom po svom izboru - dijetalnom od čokolade iz Vinceka.

Naš najdugovječniji političar bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a prvi u Republici Hrvatskoj, prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora, partizanski borac u Drugom svjetskom ratu, hrvatski obavještajac i bivši visokopozicionirani pripadnik UDBA-e, a najviše u životu žali, kaže nam Zrnka, što nije više uživao u životu i čitav život proveo polugladan.

"On je imao mjeru u svemu, pa tako i u jelu. Njegova je teza bila da se jede dok si se na pola najeo. Nije ni pušio ni pio", govori kći i kaže da je to vjerojatno i tajna njegove toliko dobre forme.

Manolić je nadživio dvije supruge. Njegova prva supruga, Marija Eker Manolić, poginula je 2003. u požaru koji je uzrokovao žar njene cigarete koji je pao na plahtu i zapalio se.

Druga supruga, 37 godina mlađa Mirjana Ribarić (64), preminula je 2020. godine od posljedica maligne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:59