SAVRŠENA OPERACIJA

Jučer je bio na uređajima koji su mu održavali život, danas već priča s liječnicima: ‘Večeras očekujemo novi organ iz Beča...‘

Mladić, koji je jetru dobio iz Njemačke, jako je dobro premda je operacija završena u utorak malo prije ponoći
 Neja Markicevic/Cropix

Nakon što je na blagdan Svetog Stjepana tridesetogodišnjem mladiću u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur uspješno presađena jetra i tako mu spašen život, u tijeku je nova transplantacija.

"Upravo traje još jedna operacija kojom će naša 70-godišnja pacijentica dobiti novu jetru, a večeras očekujemo novi organ iz Beča za još jednog našeg hitnog pacijenta", kaže doc.dr. Stipislav Jadrijević, voditelj transplantacijskog tima i pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur.

Dodaje da je transplantirani mladić, koji je jetru dobio iz Njemačke, jako dobro, premda je operacija završena u utorak malo prije ponoći, da je skinut s uređaja te da je s njim već i razgovarao.

Naime, tridesetogodišnjak je hitno trebao jetru jer je zbog metaboličke bolesti jetre i otkazivanja tog organa stavljen na prioritetnu listu čekanja. Do pronalaska organa mladića su na životu održavali uređaji. U takvim situacijama se preko Eurotransplanta traži novi, podudarni, organ. S obzirom na to da se radi o spašavanju života, takvi pacijenti imaju prioritet.

image

Stipislav Jadrijević

Bruno Konjevic/Cropix

Inače, transplantacijski tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj transplantirao jetru i to 1998. godine, odnosno prije 25 godina. U toj se bolnici učini oko 90 posto svih transplantacija jetre u Hrvatskoj. Dosad je transplantirano 1755 tog organa, ali i 150 gušterača, oko 1000 bubrega i tri tanka crijeva. Lani je uspješno učinjena i višestruka transplantacija kod jednog mladog pacijenta koji je istodobno dobio jetru, gušteraču i tanko crijevo, što pokazuje razinu stručnosti te izvrsne ishode te vrste liječenja u KB-u Merkur.

To dakako traži i vrhunske stručnjake različitih specijalnosti od kirurga do anesteziologa, gastroenterologa, nefrologa, ali i transfuziologa, citologa i patologa. Na nedavnom obilježavanju 25. obljetnice prvog presađivanja jetre u KB-u Merkuru bila je i mlada majka, koja je poslije transplantacije jetre rodila zdravu bebu. Uz dr. Branislava Kocmana, doc.dr. Stipislav Jadrijević jedna je od doajena vrlo uspješnog hrvatskog transplantacijskog programa.

"Transplantirao samo gotovo polovicu od tih 1755 jetri i bio prvi asistent na oko 1200 operacija presađivanja organa. To je zahtjevan posao, ali kada se pacijent poslije operacije dobro oporavlja, kada mu spasimo život, onda ništa nije teško, pa ni rad na blagdane, kao što se to dogodilo i ovaj put", kaže doc.dr Jadrijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 20:02