BIZARNO...

Jučer ste iza 15 sati odlučili platiti račun? Euri će u banci stajati čak 4 dana prije nego stignu do primatelja!

HNB je objavio da platforma EU za platni promet neće biti dostupna čak četiri dana jer su blagdani
 Goran Mehkek/Cropix

Svi oni koji su bili nemarni, pa su jučer tek iza 15 sati odlučili platiti neki zaostali račun, trebaju znati da njihov novac na račun primatelja, ako je on u drugoj banci, neće biti proslijeđen sve do utorka.

Da, do utorka, što znači da će euri potrošača na računu neke banke stajati puna četiri dana prije nego što završe na računu primatelja.

Ove godine Veliki petak tako će prvi put biti neradni dan za međubankovne transakcije u Hrvatskoj, a razlog je činjenica da je Hrvatska ulaskom u euro ušla u platni sustav Europske središnje banke, koji neradnim smatra i Veliki petak, za razliku od vremena nacionalne valute, kad su se plaćanja obavljala unutar hrvatskog nacionalnog platnog sustava, a prema kojemu je Veliki petak bio normalni radni dan.

Objašnjenje HNB-a

Ulaskom u EU tako su, kad su u pitanju neradni dani, najviše profitirali roboti i umjetna inteligencija, koji su dobili pravo na još jedan slobodni dan, dok će prosječni Hrvat u petak najnormalnije ići na posao, kupovati namirnice, voziti se javnim prijevozom...

Kako nam se cijela stvar učinila poprilično apsurdnom, od HNB-a i Hrvatske udruge banaka zatražili smo da nam pojasne zašto će točno na Veliki petak biti onemogućene međubankovne transakcije.

Potom, zašto međubankovne transakcije općenito nisu moguće vikendom ili u noći?

Zašto je europska platna platforma prilagođena radnom vremenu čovjeka od krvi i mesa, kad je riječ o automatiziranim procesima, koji bi se bez problema mogli obavljati dan i noć?

I je li za te transakcije, možda, prijeko potreban ljudski faktor, cijela sila bankara koji fizički moraju osigurati prijelaz novca iz jedne banke u drugu, zbog čega je teško osigurati da oni rade vikendom i za blagdane?

Nažalost, niti u HUB-u niti u HNB-u nisu uspjeli konkretno objasniti zašto međubankovne transakcije vikendom i na blagdane ne rade, već se iz njihovih pojašnjenja može iščitati da su stvari takve kakve jesu, jer je tako odredio upravitelj sustava TARGET, a koji je izrijekom propisao neradne dane za međubankovne transakcije.

Automatiziran

"TARGET-HR posluje u sve dane osim subote, nedjelje, Nove godine, Velikog petka, Uskrsnog ponedjeljka, 1. svibnja, Božića i 26. prosinca. Odnosno, posluje i na neke dane koji su blagdani u Hrvatskoj, a jedini dan na koji ne posluje, a da pritom ne predstavlja neradni dan u Hrvatskoj je Veliki petak.

Budući da je TARGET T2 platni sustav Europske središnje banke i nacionalnih središnjih banaka država članica čija je valuta euro, izbor neradnih dana određen je od upravitelja, tako da bude u što većoj mjeri usklađen s radnim danima država članica - sudionica sustava", poručili su iz Hrvatske narodne banke.

I HNB i HUB, međutim, u svojim odgovorima navode kako je sustav TARGET automatiziran i centraliziran, a iz njegova službenog opisa proizlazi da je riječ o sustavu kroz koji svakih pet dana prolazi novac vrijednosti BDP-a kompletne eurozone, što ga čini jednim od najvećih platnih sustava na svijetu.

"TARGET je visokoautomatizirani platni sustav, koji je u vlasništvu Eurosustava i kojim upravlja Eurosustav, odnosno Europska središnja banka i nacionalne središnje banke 20 država članica EU koje su uvele euro. Riječ je o vodećoj europskoj platformi za obradu plaćanja velikih vrijednosti, kojom se služe i središnje banke i poslovne banke pri obradi plaćanja u eurima u realnom vremenu", poručili su iz HUB-a.

Do kraja godine obveza instant-plaćanja

Činjenica da u EU u 21. stoljeću platni sustav ne radi 24 sata dnevno ironična je zato što tehnologija za to postoji još od 2017. godine, kada je uvedena shema SEPA instant kreditnih transfera, koja omogućava transakcije 24 sata dnevno.


No, kako je prihvaćanje tog modela išlo sporo, u listopadu prošle godine Europska komisija usvojila je legislativu prema kojoj svim građanima i subjektima treba omogućiti instant-plaćanja, i to po istoj ili nižoj cijeni od one koju građani plaćaju sada.

Dinamika obveze uvođenja instant-plaćanja odvija se u fazama, pa tako obveza uvođenja primanja eurskih instant-plaćanja počinje šest mjeseci od stupanja na snagu legislative, a za slanje eura u roku od 12 mjeseci. Legislativa je stupila na snagu 15. studenog 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:22