GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Jugoistočnu Europu treba staviti u fokus EU-a, Moskva bi mogla iskoristiti ranjivost‘

Jandroković je istaknuo da se EU mora usredotočiti na jugoistočnu Europu i jer će, u suprotnom, druge zemlje širiti svoj utjecaj i "potencijalno biti prijetnja EU-u"

Gordan Jandroković

 Davor Pongračić/Cropix

Europska unija trebala bi se "posebno usredotočiti" na jugoistočnu Europu te pratiti utjecaj rata u Ukrajini na situaciju u tom području, kao i potencijalni rast ruskog utjecaja, kazao je u utorak u Brdu kod Kranja predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Moramo pratiti potencijalni efekt prelijevanja sukoba u Ukrajini na susjedna područja, ali i na jugoistočnu Europu", rekao je Jandroković u svom govoru drugog dana Konferencije predsjednika parlamenata članica EU-a u Brdu kod Kranja.

"Ističem da bi se Europska unija trebala posebno usredotočiti na jugoistočnu Europu", dodao je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora je naglasio da su "glavni izazov stabilnosti regije pitanja koja proizlaze iz prošlih sukoba" te da bi Rusija mogla iskoristiti "ranjivosti kako bi proširila svoj utjecaj".

"Neke su zemlje posebno ranjive, a jedna od njih je Bosna i Hercegovina“, poručio je Jandroković.

Zbog toga je potrebno je podržati europsku perspektivu, suverenost i teritorijalni integritet BiH na temelju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i "njihove legitimne predstavljenosti u političkim institucijama BiH", dodao je.

Jandroković je istaknuo da se EU mora usredotočiti na jugoistočnu Europu i jer će, u suprotnom, druge zemlje širiti svoj utjecaj i "potencijalno biti prijetnja EU-u i našim vrijednostima", kazao je Jandroković.

"Rusija već pokazuje sklonost prema tim dijelovima Europe", dodao je.

Jandroković je u govoru ponovio da Hrvatska "snažno osuđuje" rusku agresiju na Ukrajinu koja je počela 24. veljače i da je Sabor konsenzualno usvojio rezoluciju kojom osuđuje invaziju.

Jandroković se na marginama Konferencije sastao u ponedjeljak sa slovenskim kolegom Igorom Zorčićem, predsjednikom estonskog parlamenta Jurijem Ratasom te s predsjednicom Zastupničkog doma češkog parlamenta Marketom Pekarovom Adamovom, dok se u utorak sastaje s predsjednicom Zastupničkog doma Španjolske Meritxell Batet Lamañom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:13