POMOĆ STIŽE

JUNAK DOMOVINSKOG RATA Teško bolestan Jastreb spava u fotelji, nema za medicinski krevet! Ministar mu naručio invalidska kolica

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Teška situacija u kojoj se našao legendarni zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb na noge je digla ministre, suborce i prijatelje. Već danas Jastrebu će u Ferdinandovac, gdje živi s obitelji, ministar branitelja Predrag Fred Matić poslati električna invalidska kolica koja će mu olakšati kretanje, a vukovarski gradonačelnik Željko Sabo osigurao je poseban električni krevet kako više ne bi spavao u fotelji. S cijelim je slučajem upoznat i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jer Dedaković ima plantažu jabuka i postrojenje za njihovu obradu, koje zbog bolesti želi prodati.

Ministar branitelja reagirao je još prošli tjedan, čim je vidio u kakvom je stanju Jastreb, inače stopostotni ratni invalid 2. skupine.

U stalnom sam kontaktu s Jastrebom i njegovom suprugom. Prošli tjedan sam ih i primio. Već tada je hodao uz pomoć štaka, pa smo mu kao stopostotnom invalidu naručili električna kolica na koja ima pravo. Iako se takva kolica dugo čekaju, sve smo pogurali pa bi ih trebao dobiti već sutra - otkriva ministar branitelja.

Dedaković prima invalidninu i mirovinu, ali će mu Ministarstvo, kako bi mu barem malo olakšali podmirivanje troškova za medicinske proizvode, isplatiti i jednokratnu pomoć. Ministar Matić se također konzultirao s ministrom poljoprivrede oko mogućnosti prodaje Jastrebove plantaže jabuka i pogona za preradu.

- Ne možemo ništa obećavati, ali u kontaktu s poljoprivrednicima, a konkretno s braniteljskim zadrugama, možemo vidjeti ima li zainteresiranih za preuzimanje tog posla - kaže ministar.

Sve bi to barem malo trebalo pomoći junaku Domovinskog rata da prevlada probleme koji su ga snašli - od zdravstvenih do poslovnih, a o kojima je sam otvoreno progovorio na Braniteljskom portalu.

Zbog velikih zdravstvenih teškoća, a zbog kojih je gotovo nepokretan, zapovjednik obrane Vukovara ove godine nije bio na obljetnici stradanja u tom gradu. Lista njegovih bolesti je poduža, a većina ih je posljedica premlaćivanja na Lašćinskoj u Zagrebu nakon pada Vukovara kada su ga optuživali za dezerterstvo. Usto je i teški dijabetičar, a kako nema novca za medicinski ležaj - spava u fotelji. Njegova supruga Tereza požalila se kako mu se broji svaka tableta i zavoj, pa dobar dio troškova za lijekove plaćaju sami.

- Zdravstveni sustav je takav da mu se broji svaka tableta, ne može dobiti ni dovoljno gaza za previjanje rana, pa ih iskuhavam i peglam. Ne može dobiti ni dovoljan broj trakica za mjerenje šećera, bez obzira što je dr. Nikola Car sa Klinike "Vuk Vrhovac" dao preporuku da mu se šećer mjeri šest puta dnevno…Kad je prije tri godine izrazio želju da ode u Vukovar, na obljetnicu okupacije grada, imala sam tešku upalu pluća, pa sam tražila za supruga, koji nije zdrav, medicinsku pratnju. Dobila sam negativni odgovor - sestre i liječnici su zauzeti! Ove godine, 18. studenoga, nisu ga ni zvali da dođe, a ne bi ni išao, jer se naprosto "raspada" - veli očajno njegova supruga Tereza za Braniteljski portal.

Obitelj se bavila i proizvodnjom voća, ali i njegov je biznis postao žrtva krize. Podigao je kredit za pogon za sortiranje jabuka koji danas više ne može otplaćivati, a ne rade mu ni djeca pa je odlučio sve prodati.

- Cijelo ovo vrijeme ostao sam negdje na margini, a ono što je najžalosnije je to da u Hrvatskoj još i danas ima ljudi koji me smatraju veleizdajnikom i dezerterom, lopovom, kojeg je trebalo zatući… - kazao je Mile Dedaković-Jastreb.

- Ako nam netko iskreno želi pomoći onda neka nađe, što prije, neku tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina. Sve što imamo, sve prodajemo! Više ne možemo ni vraćati kredite, ali ni raditi. Ono što je ostalo kao sjećanje na krvave ratne dane nalazi se daleko od očiju. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da je Vukovar bio tek jedan običan san. Toliko sam razočaran u sve, da mi više nije ni do života - priznaje Mile Dedaković-Jastreb, a piše Braniteljski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:02