4,7 MILIJUNA EURA MITA

Jurčić o Daimleru: Ja sam u jako neugodnoj poziciji

 Nikola Wolf/Cropix

ZAGREB - Bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, koji je zajedno s Matom Crkvencem i Šimom Lučinom, 2003. godine potpisao ugovor s Daimlerom o nabavi 210 kamiona u vrijednosti 85 milijuna eura, u jutrošnjoj emisiji Poligraf Hrvatskog radija rekao je kako se mito ne odnosi na njega te da on nije nudio ni primio mito.

Ljubo Jurčić izjavio je kako se nalazi u jako neugodnoj poziciji jer mu je potpis na ugovoru koji je označen korumpiranim.

Bivši premijerski kandidat SDP-a ispričao je kako je odluka Vlade bila da se uz posao s kamionima sklopi i ugovor o dugoročnoj suradnji s Daimlerom , a on je kao ministar gospodarstva potpisao taj dio ugovora o suradnji. Jurčić je istaknuo da nije sudjelovao u procesu objavljivanja natječaja i izbora te da o tome ne može puno reći.

Apelirao je da zbog svih onih koji su potpisali ugovor i zbog Vlade i politike u Hrvatskoj, istraga bude brza i kvalitetna.

- Svak' onaj tko je sudjelovao, ako je netko s naše strane sudjelovao u tome, treba snositi odgovornost tako da se oslobode krivnje i blaćenja Vlada, politika i država - poručio je Jurčić.

Reagirali su i Lučin i Crkvenac. - Polažem nadu da će USKOK odnosno Državno odvjetništvo, putem međunarodne pravne pomoći ili utvrđivanja tokova novca te tvrtke, utvrditi činjenice i pravo stanje stvari. Ja sam živo zainteresiran za to, a vjerujem i moje kolege, kako bi se na taj način skinula ljaga s njihova i moga imena - izjavio je Lučin za Hrvatski radio.

I bivši ministar financija Mato Crkvenac izjavio je kako mu "nitko nije nudio novac, niti mi se netko usudio natuknuti da je posrijedi potplaćivanje i podmićivanje". - Jasno je da smo mi koji smo potpisivali posao za Hrvatsku pod najvećom sumnjom, kao i cijela Račanova vlada, pa me raduje brzina odvijanja događaja jer se sada može pratiti trag novca i vidjeti na koji je način Daimler AG 'izvozio korupcijski posao' u čak 22 zemlje te gdje je novac završavao - rekao je Crkvenac, a prenosi HTV.

Podsjetimo, na saslušanju pred saveznim Okružnim sudom u Washingtonu njemačka tvrtka Daimler AG priznala je da je u poljednjih deset godina podmićivala 22 vlade, uključujući i Vladu RH. Za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do 2008. godine dali su 4,7 milijuna eura . Daimler je na saslušanju iznio sve tajne poslovne podatke i pristao isplatiti kaznu od 185 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:21