JURE RADIĆ U HAAGU

Jure Radić: I Tuđman je predlagao da se izbjegle Srbe isplati

Zagreb, 070208.IGH, Janka Rakuse 1. Jure Radic intervju.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Jure Radić danas je na suđenju pred sudom u Haagu rekao da hrvatske vlasti nisu sprječavale, već omogućavale povratak Srba nakon Oluje.

"Bit je bila stvoriti uvjete da se vrate i Srbi i Hrvati, svi koji žele hrvatsko državljanstvo", rekao je direktor IGH Jure Radić na suđenju Anti Gotovini , Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine tijekom i nakon Oluje '95.

Jure Radić, kao bivši potpredsjendik vlade i ministar obnove i razvitka, prvi je od sedam svjedoka koji će biti ispitani u nastavku suđenja, nakon što su tužiteljstvo i obrane trojice generala završile s iznošenjem svojih dokaza i svjedoka u siječnju ove godine.

"Kod povratka nije bilo diksriminacije po nacionalnoj osnovi", komentirao je Radić, kazavši da je i sam Tuđman imao ideju na koji način riješiti povratak Srba.

Prema transkriptima pročitanima na suđenju, predsjednik Franjo Tuđman , i neki hrvatski političari, predlagali su isplatu naknade, ukoliko se odluče na odustajanje od povratka u svoje kuće na oslobođenom području.

"To je bila jedna od ideja, ali ona nije prihvaćena kao zaključak. Ideja o naknadi bila je u drugom planu, jer naprosto nismo imali novaca", odgovorio je Radić na pitanje suca Alphonsa Oria.

O svojoj poznatoj izjavi da "više nikada ne bi trebali dopustiti da Srba ovdje bude više od 10 posto", na što je Tuđman rekao "ma ni 10 posto", Radić je rekao da se to odnosi na teritorij gdje je Hrvatska "najtanja", strateški važno područje između Kupe i Une.

"Htjeli smo da se svi Srbi vrate, ali ajmo tu naseliti deset puta više drugih građana", rekao je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:47