KOLUMNIST JUTARNJEG

Jurica Pavičić: ‘Kerumova afera ojačala mu je poziciju kod njegove publike. Ne bih ga podcijenio‘

Pavičić smatra da će u drugom krugu lokalnih izbora u Splitu završiti Mihanović i Kerum
Željko Kerum
 Božidar Vukičević/cropix

Novinar i kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić u Newsroomu N1 televizije je govorio o predstojećim lokalnim izborima u Splitu, kandidatima koji su do sada poznati, te tome kakve su prognoze za ulazak u drugi krug.

Željka Keruma vidi kao kandidata koji može ući u drugi krug.

- Ne bih ga podcijenio, jer treba razumjeti mentalni sklop njegove publike, za koju je on kombinacija trumpovskog poslovnog čovjeka, pokrovitelja, i šereta, zabavljača. Ova afera njegovoj publici nije donijela minus, nego ga je čak i ojačala. Vjerujem da on ulazi u prva dva kandidata - kazao je Pavičić.

Split ima najnestabilniju političku situaciju u zemlji, ističe.

- U Splitu je bilo 11 gradonačelnika iz pet stranaka, a od kada su direktni izbori za gradonačelnika nitko do sada nije uspio ući u drugi krug. Ta je pozicija električna stolica za političke karijere. Jedini je iznimka Kerum kojem je pošlo za rukom da vlada – a ne vlada. On je u zadnje četiri godine zapravo funkcionirao tako da je do tri svojim rukama omogućavao većinu HDZ-u i u županiji i u gradu, a od tri se ponašao kao opozicija. Uzimao je sve što vlast nosi: javna poduzeća, kadroviranje, školske odbore… Kada su se dijelila mjesta u kulturi tražio je trećinu kazališta i iskadrovirao ravnatelja opere. E, a nakon tri ponašao se kao nelojalna opozicija, napadao većinu, gradonačelnika i bio neugodan i nelojalan koalicijski partner. Zato bi ga se dio HDZ-a htio riješiti - kazao je Pavičić.

- Mamić je bio nezadovoljan izmjenama GUP-a koji mu nije išao na ruku. Opara je držao GUP takvim kakav jeste, nije ga mijenjao. No nije jasno tko je s njim u projektu i kako će lista izgledati, pa to doživljavam kao opipavanje - kazao je.

Osvrnuo se i na Ivicu Puljka i Pametno te kazao da je ta stranka donedavno bila dominantna, najveća frakcija u gradskoj opoziciji.

- Jači su kadrovski i organizacijski od SDP-a. No od nedavno se politička grupacija raspala, supružnike Puljak u želji da grade političku karijeru pratio je jako mali broj ljudi iz temeljnog, splitskog, ogranka koji je bio srce i najuspješnija organizacija. Izgubili su sve vijećnike osim jedne vijećnice, a ostatak ‘Pametno za Split i Dalmacijju’ postaje samostalna politička frakcija. Njen najvidljiviji lider je Jakov Prkić i čini mi se da su te dvije opcije su ravnopravne, a prva možda ima i jače uporište na terenu. Puljak kao da je general bez vojske - kazao je Pavičić.

Dao je i viđenje što bi se još moglo dogoditi s originalnim Pametnim.

- U Splitu je izvjesno da ako se grupacija koja je bila u Pametnom i poveže se s jezgrom Možemo, mogli bi napraviti ozbiljan posao i dovesti do tuče za lijevo-liberalne glasove -kazao je.

Spekulira se da bi Tonči Stipić mogao biti SDP-ov kandidat.

image
Duje Klaric/CROPIX

- O njemu nisam u stanju reći dvije riječi – to ne govori loše o njemu kao kandidatu, nego o vidljivosti. Splitski SDP nije se oporavio od Ive Baldasara. U SDP-u su bivši profesori, liječnici, no lokalna vidljivost dosta im je mala - kazao je Pavičić.

Komentirao je i Vicu Mihanovića, kandidata HDZ-a.

- Nije sasvim jasno koliko je Oparino nekandidiranje rezultat lošeg odnosa s njegovom strankom i Kerumom, a koliko rezultat njegove ozbiljne bolesti. Mihanović je nešarmantan, suh kandidat, klasični neosobito personalizirani stranački kadar. HDZ cilja na mobilizaciju svog jezgrenog stranačkog tijela i relativnu pobjedu na desnici. No imamo šansu da u drugom krugu budu Mihanović i Kerum - kazao je Pavičić.

Kazao je i da je izgledan scenarij i da se u drugom krugu nađu Kerum i netko iz liberalnog ili lijevog bazena poput Puljka ili Jakova Prkića.

- Treća je opcija da Kerum padne i da netko od kandidata koji isplivaju u lijevom centru uđe s Vicom Mihanovićem - kazao je Pavičić.

Branka Ramljak koja je najavila kandidaturu nije točno rekla tko će biti u njenom timu, a ona odbija govorkanja da njenu kandidaturu potpiruje lokalni HDZ.

- Gradski parlament će do te mjere biti fragmentiran da će bar tri opcije morati koalirati da bi se mogla oformiti većina - kazao je Pavičić.

Stranka Most je, kaže, u Splitu u krajnjoj krizi identiteta.

- Nadali su da će Pametno biti splitska strana Mosta. S velikim zakašnjenjem i relativno neuspješno su gradili splitsku priču, a kada su ušli s četiri vijećnika, polovicu su izgubili relativno rano. Domovinski pokret u Splitu nije zaživio, jer desno-populističke glasove ovdje uzima Kerum - ističe.

Dolazak glazbenika Siniše Vuce na mjesto lokalnog lidera HSS-a vidi kao show.

- HSS je u Dalmaciji i priobalju nepostojeća stranka. Davno je, na početku 2000-tih, imao malu ulogu u gradskom parlamentu. Vjerujem da je to dobar štos kojim su dobili vidljivost, a kampanja će biti jedan reality show, posebno kada dođe doo suočavanja kandidata - zaključio je Jurica Pavičić za Newsroom N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2023 12:38