FAMOZNI ČLANAK 144

Juričan poručio Milanoviću: ‘Predsjedniče, pozivate se na članak Ustava koji ne postoji‘

Kada se u tražilicu upiše Ustav Republike Hrvatske ni u jednoj od poveznica ne postoji članak 144., on se nalazi u Narodnim novinama.

Dario Juričan

 Ronald Goršić/Cropix

Prijetnja predsjednika Republike Zorana Milanovića da će, ako se ne riješe problemi koje ima s ministrom obrane Marijem Banožićem, aktivirati članak 144. Ustava, stavak 5., otvorila je problem dostupnosti prave, pročišćene verzije temeljnog državnog akta prosječnom građaninu.

Naime, kada se u tražilicu upiše "Ustav Republike Hrvatske" dobije se više poveznica, ali ni u jednoj od njih ne postoji spomenuti članak 144.

Tek uz više truda i stručne pomoći dolazi se do informacije kako se za pravu verziju Ustava treba uputiti u Narodne novine i to broj 85/2010. Tek se tu pronalazi članak 144.

Međutim, ni to nije zadnja verzija jer se nakon nje dogodio referendum o braku i još jedna intervencija u Ustav koja brak definira kao zajednicu muškarca i žene.

Istovremeno, bivši predsjednički kandidat i redatelj Dario Juričan, koji je nedavno dobio definitivno pravosudno odobrenje da promijeni ime u Milan Bandić, objavio je ovim povodom novi status na Facebooku pod naslovom "Slučaj(ni) Ustav u slučajnoj državi", kojim se obratio predsjedniku Milanoviću navodeći da pročišćena verzija Ustava nije objavljena u Narodnim novinama.

Prema verziji Ustava objavljenoj na stranicama Ustavnog suda - pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014. - tamo je zadnja točka Ustava članak 142., odnosno, navodi Juričan, članak 144. ne postoji.

image

Zoran Milanović

Ranko Šuvar/Cropix

"Pročišćena verzija trebala bi biti objavljena u Narodnim novinama, kako to i priliči jednoj ozbiljnoj državi, ali ti su majstori zauzeti prodajom uredskog materijala i školskog pribora kojeg nabavljaju bez javne nabave, pa je zadnja pročišćena verzija Ustava ona iz davne 2010., koja ne odgovara sadašnjem stanju, jer je 2014. Ustav izmijenjen nakon referenduma.

Zaključujem tako, moj Predsjedniče, da osim slučajne države, mi imamo i slučajni Ustav. Naš Ustav, temeljni zakon RH, ne postoji u službenom i mjerodavnom glasniku ove države.

Ali ako dopustite, ja bih predložio, da nekako premostimo rupu između verzije Ustava dostupne na stranicama Ustavnog suda, koja završava sa 142. člankom, i članka 144. na koji se pozivate, pa bih dodao članak 143., da Vi možete i dalje koristiti članak koji ste i naumili, a sve naravno u svrhu zaštite interesa RH", naveo je Juričan.

Status Darija Juričana prenosimo u cijelosti:

SLUČAJ(NI) USTAV U SLUČAJNOJ DRŽAVI

Dobri moj Predsjedniče RH,

čitam vaše riječi prekaljenog pravnika:

„...po potrebi ću koristiti i odredbu stavka 5. članka 144. Ustava RH u segmentu obrane, a u svrhu zaštite interesa Republike Hrvatske.“

Malo sam i zbunjen, jer prema verziji Ustava objavljenoj na stranicama Ustavnog suda (pročišćeni tekst, Ustavni sud Republike Hrvatske, 15. siječnja 2014.) tamo je zadnja točka Ustava članak 142., odnosno - članak 144. ne postoji.

Pročišćena verzija trebala bi biti objavljena u Narodnim novinama, kako to i priliči jednoj ozbiljnoj državi, ali ti su majstori zauzeti prodajom uredskog materijala i školskog pribora kojeg nabavljaju bez javne nabave, pa je zadnja pročišćena verzija Ustava ona iz davne 2010., koja ne odgovara sadašnjem stanju, jer je 2014. Ustav izmijenjen nakon referenduma.

Zaključujem tako, moj Predsjedniče, da osim slučajne države, mi imamo i slučajni Ustav. Naš Ustav, temeljni zakon RH, ne postoji u službenom i mjerodavnom glasniku ove države.

Ali ako dopustite, ja bih predložio, da nekako premostimo rupu između verzije Ustava dostupne na stranicama Ustavnog suda, koja završava sa 142. člankom, i članka 144. na koji se pozivate, pa bih dodao članak 143., da Vi možete i dalje koristiti članak koji ste i naumili, a sve naravno u svrhu zaštite interesa RH.

Dakle, u članak 143. Ustava bih stavio:

stavak 1. HDZ se ima smatrati jedinom državotvornom strankom i barem jedan od predsjednika, bilo RH ili Vlade RH, mora biti iz HDZ-a

stavak 2. ne spominji kupovinu vile u Nazorovoj, Ankicu Lepej i privatizaciju

stavak 3. ne spominji Fimi mediju niti drugog najmoćnijeg Hrvata, partnera Milana Bandića

stavak 4. ne diraj ustrojstvo županija

stavak 5. ratni veterani se do samog kraja svemira moraju zvati braniteljima

stavak 6. ne žuri sa sudskim raspravama i presudama

stavak 7. ne pitaj tko je tajni vlasnik najvećih radija

stavak 8. COVID-19 ima trajno biti kriv za uhljebarstvo, korupciju i svaki manjak u proračunu

Dobri moj Predsjedniče nadam se da sam pomogao i da će Vaš autoritet i funkcija pokrenuti majstore u Narodnim novinama pa da naša država, napokon, dobije i Ustav; pa kad ubuduće idete u bitke, da barem imate Ustav kojeg možete točno citirati.

Ako to ne upali, onda na Narodne novine možete, Predsjedniče, bez ikakve grižnje savjesti poslati tenk.

A sve u svrhu zaštite interesa RH.

Da smo živi i zdravi! Te ovas džuvde thaj saste! Sa fijenj vij ša sanatoš!

Milan Bandić, gradonačelnik svemira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:40