PROVODE SE IZVIDI

Jutarnjem potvrđeno: USKOK istražuje aferu ‘Daj pet‘!

Ravnateljica nije imala hrabrosti oduprijeti se, a sada opet radi grešku, kaže sindikalka Lovrić

Sanja Musić Milanović

 Ivana Nobilo/Cropix

Policija po nalogu USKOK-a provodi izvide u aferi Daj pet. Kako su nam odgovorili iz MUP-a, postupanje je, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, tajno te nisu u mogućnosti dostaviti detaljnije informacije.

A afera vezana uz intervencije Sanje Musić Milanović i mijenjanje četvorki sinu predsjednika Zorana Milanovića u petice jučer je dobila nastavak. Ravnateljica škole Zdravka Martinić-Jerčić uručila je opomenu pred otkaz nastavnici matematike koja je javno izjavila da je nakon nastavne godine pod pritiskom ravnateljice promijenila zaključne ocjene za sedmoro učenika, među kojima i mlađem sinu Sanje Musić Milanović i Zorana Milanovića. Opomena pred otkaz, nastavnici predana u srijedu, izazvala je niz negativnih reakcija zaposlenika škole i šireg kruga prosvjetara.

Kako je početkom srpnja prvi pisao Jutarnji, do promjene ocjena došlo je nakon što je predsjednikova supruga nakon završetka nastave poslala e-mail ravnateljici u kojem se žalila na rad profesorice matematike. Potom su mladom Milanoviću prepravljene dvije ocjene, iz latinskog i matematike, tako da je nastavnu godinu završio s prosjekom 5.0. Iako je nastavnica u intervjuu Telegramu izričito izjavila da je ocjene promijenila pod pritiskom i uz strah od posljedica, ravnateljica gimnazije ustvrdila je tada suprotno: "Nisam je tražila da podiže ocjene, blati me braneći svoje propuste".

Sporni sastanak

Na temelju kojih nepravilnosti u radu je nastavnici izrečena opomena pred otkaz, ravnateljica Martinić-Jerčić dosad nije objasnila, unatoč upitima koje smo poslali. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, čiji je sindikalni povjerenik prisustvovao sastanku nastavnice i ravnateljice, potvrđuju nam da se mlada nastavnica u jeku afere učlanila u sindikat.

Po njihovim informacijama, opomena se temelji na nalazu Prosvjetne inspekcije, u čijem su rješenju od 12. srpnja navedene nepravilnosti u radu, kako nastavnice matematike, tako i nekolicine drugih djelatnika škole, uključujući i ravnateljice. Kada je riječ o mladoj matematičarki, nepravilnosti se odnose na sljedeće: 1. naknadno upisivanje ocjena u e-dnevnik, uključujući i one unesene 27. lipnja; 2. nije javno objavila termine primanja roditelja; 3. učenici ranije pušteni sa sata.

U inspekcijskom nalazu je, naime, navedeno da je uvidom u e-dnevnik utvrđeno da nastavnica matematike od 18 bilježaka tijekom cijele nastavne godine, njih 14 nije unijela pravovremeno, odnosno, unesene su s razmakom od više dana. Primjerice, bilješke ocjena izrečenih 8. i 20. lipnja unesene su 27. lipnja, po čemu ispada da su naknadno dodavane.

Prema tvrdnji predsjednice Nezavisnog sindikata Nade Lovrić, to nije dovoljno za opomenu pred otkaz, na što je po njezinim riječima sindikalni povjerenik upozorio i ravnateljicu tijekom sastanka.

- Je li to krimen za opomenu pred otkaz? Onda svim nastavnicima koji su bili u takvim grijesima valja izreći isto. Puštanje učenika sa sata nešto je što bi se trebalo izbjegavati, ali nije za opomenu. Svi smo kao učenici bili u situaciji kada su se zadnji dan zaključivale ocjene, a neki su trebali odgovarati. Onima kojima su bile zaključene ocjene pušteni su sa sata kao bi se stvorili uvjeti za kvalitetan rad s onima koji odgovaraju za zaključnu ocjenu. Kolegica nije otišla s radnog mjesta, ona je tamo bila do kraja sata i nema govora o zanemarivanju radnih obaveza - tvrdi Nada Lovrić.

Pravo na žalbu

Napominje i da joj se ni u jednom nalazu ne stavlja na teret loš odnos s učenicima, neprimjereno ponašanje ili oslovljavanje, za što je razumno dobiti opomenu. Ovo sigurno nisu razlozi za takvu kaznu, zaključuje predsjednica Sindikata, u čijoj pravnoj službi navode kako opomena pred otkaz ima vijek trajanja do najviše tri godine.

Zbog takve sankcije u Sindikatu najavljuju zaštitu kolegice. - Žao nam je što ravnateljica nije imala hrabrosti oduprijeti se pritisku gospođe Milanović, a sada pod pritiskom inspekcije radi dodatnu grešku. Naime, inspektor je u nalazu naveo kako ravnateljica može (ali, ne i da mora, nap.a.) uručiti pismenu opomenu, na čemu ravnateljica očito i temelji svoju odluku.

Nastavnici ostaje mogućnost žalbe na opomenu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrđuju da, prema članku 118. stavku 2 Zakona o odgoju i obrazovanju, svaki radnik ima pravo obratiti se Školskom odboru u cilju zaštite svojih prava, a Školski odbor ima pravo preispitati tu odluku.

Hoće li profesorica posegnuti za takvim rješenjem, jučer nismo uspjeli doznati.

Ministarstvo nije imalo službene podatke o tome tko je intervenirao

U Ministarstvu obrazovanja čekaju nalaz policije kojoj su proslijedili inspekcijsko rješenje. U njemu je nastavnica navela da je "od nje traženo da promijeni ocjene", no, objašnjavaju u Ministarstvu, ne i tko ju je to tražio. Zbog toga su slučaj predali istražnim tijelima.

Odluku ravnateljice Zdravke Martinić Jerčić komentirao je za Jutarnji nastavnik engleskog jezika Boris Anić, ujedno bivši ravnatelj Klasične gimnazije.
- Svi smo zatečeni. Osobno na mjestu ravnatelja ne bih posegnuo za tom mjerom. Da me netko zbog toga naknadno prozove, očitovao bih se zašto nije riječ o pametnom potezu.

Za početak, ako su inspekcijskim nalazom utvrđeni propusti u radu kod nekoliko profesora, nužno bi bilo isto postupiti prema svima - kaže Anić, konstatirajući da ova situacija nije dobra za Klasičnu gimnaziju, ali niti za sustav obrazovanja općenito.

- Ova situacija je ružna i po mom mišljenju apsurdna, iskočilo se iz apsolutno svih tračnica. Ako je utvrđeno da je ocjena legitimno donesena, zašto je nastavnica dobila kaznu? Da sam na mjestu nastavnice, pokušao bih pobiti odluku. Uputio bih prigovor Školskom odboru koji može utjecati praktički na bilo koju odluku ravnateljice.

Nadam se da će kolegica predati žalbu, a Odbor je može prihvatiti ili stati na stranu ravnateljice - komentira Anić, spominjući i ravnateljičin pozitivni potez, a taj je što je na jučerašnji sastanak pozvala i sindikalnog povjerenika.
Prema informacijama iz škole, nastavnica matematike ima podršku brojnih kolega.

Oni smatraju da je apsurdno da odgovara zbog propusta poput neobjavljivanja termina primanja roditelja, za što je, kažu, zadužen administrator web stranica škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 15:35