NASLJEDNIK NEPOZNAT

Jutarnji doznaje: General Marijan Mareković više neće voditi Pleter

Nije jasno jesu li Marekovićevoj karijeri presudile priče o imovinskoj kartici ili je to politička odluka
Marijan Mareković
 Ivan Peric/Cropix

Tvrtka Pleter usluge d.o.o. danas bi, neslužbeno doznaje Jutarnji, trebala dobiti novog predsjednika Uprave nakon što je dosadašnjem čelniku Marijanu Marekoviću istekao mandat.

Kako su nam potvrdili u Centru za restrukturiranje i prodaju, Mareković je za šefa Pletera posljednji put imenovan 3. travnja 2017., kao dio tročlane Uprave koju su još činili Denis Skubić i Martina Puljić, a sve troje mandat je istekao u subotu, 3. travnja.

Prema proceduri, postupak izbora članova Uprave Pletera obavlja se prema članku 32 Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH koji propisuje da upravu trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa imenuje CERP na inicijativu resornog ministarstva, u ovom slučaju MORH-a koji je do 3. travnja bio dužan CERP-u predložiti nove članove Uprave ili postojećima produljiti mandat. Koga je točno MORH ovoga puta predložio, nismo doznali, no nekoliko izvora potvrdilo nam je da Marekoviću više neće biti produljen mandat.

Podsjetimo, Jutarnji je u nekoliko navrata upozoravao kako je general Mareković netočno ispunio svoju imovinsku karticu, a što je u konačnici istraživalo i Povjerensto za sprečavanje sukoba interesa, nakon čega je kartica ispravljena, a veliku pažnju izazvao je i naš tekst o načinu kako je Mareković od MORH-a iznimno povoljno kupio stan od 122 četvorna metra na zagrebačkom Dobrom dolu. Mareković je taj stan otkupio za samo 173.000 kuna, i to uz mogućnost otplate na 27 godina, ali je pritom otkriveno da gotovo dvije godine nije podmirio ratu te je do početka veljače dugovao više od 11.000 kuna. Nejasno je, međutim, jesu li njegovoj karijeri presudile priče o imovinskoj kartici ili je to politička odluka. Naime, Mareković je posebni savjetnik za veterane predsjednika Milanovića pa je moguće da ga je produljenja mandata koštalo prihvaćanje te pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:47