GRANIČNI POLICAJAC

JUTARNJI DOZNAJE Jedan od dvojice zaraženih policajaca ima upalu pluća i nalazi se u čakovečkoj bolnici

 
Policija / Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Nakon što je ravnatelj policije Nikola Milina na jutrošnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera potvrdio da su i dvojica policajaca zaražena koronavirusom doznajemo da je jedan od dvojice policajaca hospitaliziran od nedjelje u čakovečkoj Općoj bolnici zbog upale pluća. Drugi policajac djelatnik je PU zagrebačke.

Policajac iz PU Međimurske koji je hosptaliziran je granični policajac koji se odmah nakon što je posumnjao da bi mogao imati koronavirus otišao u samolzolaciju, javio se svojim nadređenima i obavljeno je testiranje koje je pokazalo da je pozitivan na Covid-19. Taj policajac je donedvno radio sa svojim slovenskim, austrijskim i mađarskim kolegama u Centru za razmjenu podataka u Centru Dolga Vas koje su osnovale četiri zemlje za razmjenu podataka.

Još se utvrđuju svi kontakti s kojima je kontaktirao navedeni policajac, ali prema prvim analizama nije riječ o velikom broju kontakata.

Hrvatski policajci u Centru za policijsku Dolga Vas u Republici Sloveniji rade od 26. rujna 2011. godine započela s radom u Centru za policijsku suradnju Dolga Vas, u Republici Sloveniji. Centar je mjesto gdje policije Republike Austrije, Republike Mađarske, Republike Slovenije i Republike Hrvatske u najkraćem vremenu mogu izvršiti razmjenu podataka koji su inače dostupni nacionalnim policijama, a potpisnicama kvadrilateralnog ugovora omogućavaju efikasniji policijski rad.

Policajci su u ovoj sitauciji jedna od profesija izloženih utjecaju korona virusa bez obzira na zaštitnu opremu, a kako smo doznali još je nekoliko desetaka djelatnika MUP-a u samoizolaciji, poput jedne smjene u jednoj policijskoj postaji na priobavlju.

Zbog prevencije u samoizolaciji su bili i djelatnici jednog uslužnog odjela na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Naime, jedna djelatnica praonice rublja, prije nešto više od 14 dana prešutjela je da je njezin suprug u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus. Sve se dodatno zakompliciralo jer je tih dana imala rođendan pa je bilo kolegica i kolega koji su joj došli čestitati i počastila ih je, ali su kasnije svi oni završili u samoizolaciji, a cijeli je prostor praonice rublja koji se nalazi u izdvojenom objektu zatvoren i dezinficiran.

Srećom, testovi su pokazali da ni djelatnica praonice rublja, ali ni njezin suprug nisu pozitivni na koronavirus, a neki su se djelatnici nakon samoizolacije već vratili na posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:41