MINISTAR PRELOMIO

Jutarnji doznaje: Josip Aladrović odlazi iz Vlade čim mu Plenković pronađe zamjenu

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike spreman je odstupiti s te dužnosti jer ne želi biti teret Vladi dok se protiv njega vodi istraga

Plenković i Aladrović

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković morat će početi tražiti novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, jer Josip Aladrović, za kojeg je stigao zahtjev DORH-a da mu se skine imunitet, a Vlada jučer prihvatila da se protiv njega pokrene kazneni postupak, spreman je odstupiti s te dužnosti jer ne želi biti teret Vladi dok se protiv njega vodi istraga.

Aladrović, govore nam izvori, neće otići bez dogovora s premijerom, a taj bi dogovor trebao uključivati pronalazak novog ministra koji će ga naslijediti.

On se pak ne smatra krivim za djelo koje mu se stavlja na teret, ali želi da se postupak ubrza, da se ispitaju svi svjedoci, da i on sam da izjavu DORH-u, te da onda tijela zaključe ima li tu temelja za podizanje optužnice.

A u tom cijelom procesu ne želi biti uteg Vladi, već želi odstupiti s mjesta ministra čim mu se nađe adekvatna zamjena.

Ukoliko ne bude optužnice, ili se dokaže u postupku da je Aladrović nevin, kažu nam sugovornici iz Vlade, on se onda planira vratiti u politiku.

USKOK Aladrovića sumnjiči da je nezakonito zaposlio dvije ženske osobe 2018. i 2019. dok je bio na čelu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Sumnjaju da su uhićeni bivši ministar graditeljstva Darko Horvat, njegova bivša pomoćnica iz Ministarstva gospodarstva Ana Mandac i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić tražile od njega da pomogne pri zapošljavanju njihovih kandidatkinja.

U jednom slučaju navodno je Juzbašić preko Ane Mandac urgirao kod Aladrovića da pomogne ženskoj osobi pri natječaju za zapošljavanje, a prema sumnjama istražitelja, Aladrović im je unaprijed dostavio pitanja za testiranje. Ona je pak na testu imala maksimalan broj bodova i dobila posao samostalnog upravnog referenta vježbenika u HZMO-u.

U drugom slučaju Darko Horvat je, sumnja se, preko Ane Mandac tražio od Aladrovića da drugu žensku osobu "pogura" na natječaju, a on je, kako se sumnja, i njoj dostavio pitanja.

Aladrovića zato terete za zloporabu položaja i ovlasti, ali budući da je za ono što mu se stavlja na teret zapriječena kazna zatvora do pet godina, DORH je morao tražiti dopuštenje da se protiv ministra pokrene kazneni postupak. To nije bio slučaj kod uhićenog Darka Horvata, niti kod osumnjičenog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, koji se terete za kaznena djela za koja je zapriječena kazna zatvora veća od pet godina.

Zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta Aladroviću došao je u Banske dvore prošli tjedan, a Vlada je jučer na zatvorenom dijelu sjednice jednoglasno odlučila da mu se skine imunitet. Pritom je premijer najavio da će ispuniti obećanje dano u srpnju 2020. kada je rekao da će se iz Zakona o Vladi maknuti odredba da se za kaznena djela do pet godina zatvora mora tražiti suglasnost Vlade za pokretanje postupka protiv člana Vlade.

Ministar pravosuđa i uprave poslat će na javno savjetovanje izmjene i dopune Zakona o Vladi, a u kojima će se propisati da se za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti protiv člana Vlade, kazneni postupak može voditi i bez odobrenja Vlade.

- Izbrisat ćemo ovu odredbu iz Zakona jer je ona, po mom političkom dubokom uvjerenju, apsolutno nepotrebna i redundantna - rekao je Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Pritom je stao u obranu potpredsjednika Vlade i ministra Aladrovića, koje nije smijenio unatoč tome što je Milošević službeno pod istragom, a za Aladrovića se tražilo skidanje imuniteta za pokretanje istrage, naglašavajući da je "istraga tek dio kaznenog postupka, koja može, ali i ne mora rezultirati postupkom pred sudom".

- Za njih, kao i za sve druge građane, vrijedi presumpcija nevinosti. Ako se u ovim predmetima bude odlučivalo na sudu, njihovu krivnju će trebati dokazati, teret dokaza je na DORH-u, odnosno USKOK-u - rekao je Plenković, dodavši kako je ovo prvi put da je akcija Uskoka rezultirala pokretanjem istrage protiv tri člana Vlade, a pri čemu je jedan ministar uhićen i pritvoren.

Ocijenio je da ova akcija, iako ne sumnja da je u procesno-pravnom smislu utemeljena i zasnovana na zakonu, neupitno ima političke konotacije i utjecaj na rad i percepciju rada Vlade te stabilnost funkcioniranja institucija.

- Ne ulazeći u tijek postupka, mogu pretpostaviti da je pokretanje utemeljeno na čvrstim dokazima, da će postupak biti brz, a ministrima omogućena sva procesna prava koja se jamče i drugim građanima. Eventualnu krivnju ministara utvrđivat će sud – poručio je.

Dodao je i da ako slučajno sud to ne utvrdi, osim nepovratno nanesene štete članovima Vlade, to će biti jako loše i za opću percepciju i povjerenje u tijela kaznenog progona, a i za pravosuđe u cjelini. - Ako se u daljnjem tijeku postupka pokaže da kaznene odgovornosti ima, želim još jednom jasno kazati u ime cijele Vlade, a i osobno, da koruptivno ponašanje i obnašanje povjerene funkcije na način koji nije zakonit, nije prihvatljivo, bez obzira o kome se radilo - naglasio je Plenković, ponovno prozvavši DORH za curenje informacija u medije, posebno u fazi provođenja izvida, što po njemu, otvara prostor za ocjene o motivima za dijeljenje takvih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:07