PROCES U MÜNCHENU

JUTARNJI DOZNAJE Krmpotić nakon novih prijetnji odustao od svjedočenja protiv Perkovića i Mustača: 'Ne žele me zaštititi'

Uplašeni Krmpotić je napustio sigurnu kuću u Münchenu i vratio se u Zagreb

ZAGREB - Ivan Krmpotić, koji je prije tri tjedna smješten u tzv. sigurnu kuću u Njemačkoj, danas ipak, kako neslužbeno doznajemo, neće svjedočiti na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu na suđenju bivšim šefovima tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Kako stvari stoje, upitno je hoće li Krmpotić uopće svjedočiti u tom postupku. Naime, nakon što je zajedno sa svojom suprugom zbog ranije dobivenih prijetnji proveo tri tjedna u sigurnoj kući pod zaštitom njemačke policije, Krmpotić se prošloga vikenda, svega nekoliko dana prije zakazanog svjedočenja, samoinicijativno odlučio vratiti u Zagreb.

Kako doznajemo od izvora iz kruga njegove obitelji, Krmpotić je odustao od svjedočenja, jer su članovi njegove obitelji dobili nove prijetnje, a njemačke vlasti nisu mu bile voljne ponuditi daljnju zaštitu nakon što dade iskaz pred Vijećem Visokog zemaljskog suda.

Podsjetimo, prije tri tjedna Krmpotić je zagrebačkoj policiji prijavio da mu je provaljeno u haustor zgrade na Vrbiku u kojoj živi, te da su mu nepoznate osobe u poštanski sandučić ubacile poruku prijetećeg sadržaja. Već ranije se Krmpotić žalio njemačkim istražiteljima da zbog predstojećeg svjedočenja u Hrvatskoj imaju probleme i on i njegove kćeri. Smatrajući da hrvatska policija nakon spomenute provale nije postupila na adekvatan način, ponovno se obratio Nijemcima, koji su ga istoga dana, sredinom travnja, odveli u sigurnu kuću na području Münchena. U međuvremenu su ga tamošnji istražitelji višekratno ispitivali, te je predviđeni termin njegova svjedočenja s 22. lipnja prebačen za ovaj tjedan, 12. i 13. svibnja.

Međutim, prošloga tjedna članovi njegove obitelji u Zagrebu navodno su ponovno primili prijetnje, a u subotu ujutro i poruku koju u početku nisu u potpunosti shvatili. Naime, poručeno im je, tvrdi izvor iz kruga obitleji, da ih čeka “slovenska sudbina”. Tek tijekog dana, kada su mediji objavili informaciju da je prethodne noći u dvorištu Romana Leljaka, slovenskog publicista koji bi sljedeći tjedan trebao svjedočiti u Münchenu, planuo Mercedes, postalo im je jasno da se radi o ozbiljnoj prijetnji.

O svemu su, kažu, obavijestili njemačku policiju. No, oni nisu pokazali spremnost, tvrde iz obitelji Krmpotić, pružiti zaštitu svjedoku nakon njegova svjedočenja, već su planirali da se on i supruga već ovoga tjedna vrate u Hrvatsku. U toj situaciji Ivan Krmpotić je spakirao kofere i zajedno sa suprugom se u nedjelju vratio u Zagreb. Iz njegove obitelji ističu da je on i dalje spreman svjedočiti, ako dobije zaštitu.

S njemačke strane nije bilo moguće dobiti bilo kakvu informaciju o “slučaju Krmpotić” pa tako ni njihovu procjenu u pogledu svjedokove moguće ugroženosti. Očekuje se da bi o tome moglo biti riječi na današnjem nastavku suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08