SASTANAK STOŽERA

Jutarnji doznaje nove mjere: Covid potvrde uvode se u sve državne i lokalne institucije!

Šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti obveze predočenja covid potvrda, ali one će se koristiti na bazenima i primjerice u fitness centrima

Davor Božinović, učitavanje covid potvrde i Vili Beroš

 Ronald Goršić/Marko Todorov/Cropix

Digitalne covid potvrde uvode se u sve državne, lokalne i regionalne institucije, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

U sklopu mjera koje će sutra predstaviti Nacionalni stožer, neslužbeno doznajemo, najviše toga se upravo odnosi na proširenje upotrebe covid potvrda, koje su do sada bile pravilo na okupljanjima iznad sto osoba, zatim na svadbama, klubovima, i sličnim događanjima.

Članovi Stožera s timom tijekom popodneva imali su sastanak na kojem su usuglašavali mjere, koje će se po potrebi još tijekom sutrašnjeg jutra 'peglati'.

No, prema našim izvorima, u primjenu covid digitalne potvrde se neće ići na sve zatvorene prostore gdje je u upotrebi maska, kako se još ljetos najavljivalo. Naime, šoping centri, kafići i restorani bit će izuzeti ove obveze predočenja, ali ona će se koristiti na bazenima i, primjerice, u fitness centrima.

Svugdje gdje bude obvezna potvrda, ona će se odnositi na sve zaposlenike, ali i posjetitelje. Tako da, primjerice, prilikom ulaska u neko ministarstvo, svi moraju imati potvrdu. Također, isto se odnosi i na npr. Finu ili podizanje dokumenata.

Škole će, čini se, biti izuzete od ovog pravila.

Sugovornici nam govore da se od šoping centara odustalo jer su preveliki prostori i nema pretjeranog kontakta koji bi se smatrao rizikom (poput 15 minuta bližeg kontakta), a maske su obveza. U restoranima i kafićima također smatraju da je manji rizik zbog pravila sjedenja za stolom, a prilikom ulaska u objekt, osoba nosi masku sve dok ne sjedne, kao i prilikom odlaska na toalet.

Stožer se, doznajemo, nije odlučio za smanjenje broja osoba na okupljanjima, tako da će tu pravila ostati ista kao i ranije.

Jedna od mjera koju bi sutra, doznajemo, trebali predstaviti je i ograničavanje radnog vremena do pola noći, izuzev svadbi, uz uvjet covid potvrde, koje će se moći održavati do 2 sata ujutro.

Klubovi kao takvi neće raditi. Moći će imati radno vrijeme do 24 sata, ali po principu kafića, odnosno svi će morati sjediti uz razmak kakav je propisan u kafićima i restoranima.

Sve ostale mjere ostaju na snazi, a njihova provedba će se kontrolirati često i strogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:02