POČINJE POPUŠTANJE

Jutarnji doznaje: Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića i sajmovi na području cijele države

Stožer Istre najavio je otvaranje, no neslužbeno doznajemo da će to biti odluka Stožera na nacionalnom nivou
 Željko Hajdinjak/Cropix

Novi, blaži set mjera tek je stupio na snagu, no već se razgovara o sljedećim koracima, koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ako se trenutni trend epidemije nastavi, a on je već dulje vrijeme u silaznoj putanji, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Tako bi od 1. ožujka cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom.

Dakle, uz ovakav trend, to bi bilo gotovo sigurno, no ono na čemu se lome koplja i čemu se epidemiolozi žestoko protive su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

Odustaju od prosvjeda

Polaganim i balansiranim popuštanjem mjera, kažu nam sugovornici, pokušavaju postići ono što od početka zagovaraju, a to je dolazak proljeća, ljude na otvorenome i, što je najvažnije, što veća procijepljenost. Također, polaganim popuštanjem za sada uspijevaju i balansirati s ugostiteljima, koji uz gospodarske mjere i vjerojatno otvaranje terasa prvog dana ožujka gotovo sigurno neće održati najavljeni prosvjed.

Nove trzavice nastale su na razini Nacionalnog stožera i stožera Istarske županije, koji su najavili otvaranje terasa 1. ožujka iako to nije potvrđeno niti odobreno na nacionalnoj razini.

Na to je reagirao i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da mu nije jasno kako istarski stožer najerava otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni.

U prijevodu, ako Nacionalni stožer ne dozvoli terase, u Istri ih neće biti.

- Meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra, kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikantstvo - rekao je Plenković.

I šef Nacionalnog stožera te potpredsjednik Vlade Davor Božinović govorio je u sličnom tonu.

- Ja sam jučer probao diplomatskim rječnikom ukazati na pojavu koja još nije zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju ove godine.

Nije epidemija nešto gdje se trebaju držati mišići pred lokalne izbore, to nije dobro - smatra Božinović i dodaje da svi regionalni stožeri, pa tako i onaj iz Istre, imaju pravo donositi strože mjere, no mjere popuštanja donosi Nacionalni stožer.

Istarski stožer tako se već odlučio za jednu strožu mjeru, a to je da ne dozvoljava otvaranje kockarnica, za što mu je Nacionalni stožer dao suglasnost. Plenković ne vidi problem s kockarnicama te govori da one nisu otvorene da bi ljudi kockali.

Ne plaćaju koncesiju

- Ako su oni zatvoreni, oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove, koji su enormni. Pogledajte statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi - oni su treći na listi - pojašnjava Plenković.

Božinović je odgovorio na pitanje smatra li da se lokalni izbori dovode u vezu s otvaranjem terasa u Istri i neotvaranjem kasina i kladionica u Istarskoj županiji s obzirom na to da tamo na vlasti nije HDZ.

- Ja sam samo rekao da ako na županijskoj razini netko u dovodi u pitanje određenu vrstu cjepiva, ako se dovodi u pitanje otvaranje nekih objekata jer građani to nisu dobro prihvatili, iako smo više puta objasnili tu odluku. Od toga stvarati problem, mislim da nije dobro - zaključio je šerf Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Brojevi upućuju: Epidemija je pod kontrolom

Kada bi se nastavio trend koji imamo već nekoliko dana, a to je četiri i manje posto pozitivnih u odnosu na testirane, uskoro bismo mogli govoriti da je epidemija koronavirusa pod kontrolom. Tako su u zadnja 24 sata bila 274 novootkrivena slučaja, a testirano je 6686 osoba.

Iako i dalje na dnevnoj bazi imamo nekoliko desetaka hospitaliziranih, u odnosu na situaciju otprije mjesec ili dva sada stojimo izvrsno. U bolnici je 927 pacijenata od kojih je na respiratoru njih 84. U protekla 24 sata život je izgubilo 18 covid-pozitivnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 09:08