POSTUPAK ODABIRA

Jutarnji doznaje: Odluka Vlade o izboru borbenog aviona pada 28. svibnja, na Dan Oružanih snaga

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je u redu koji god se zrakoplov odabere
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Vlada bi odluku o izboru novoga borbenog aviona mogla objaviti za Dan Oružanih snaga, 28. svibnja saznaje neslužbeno Jutarnji list. Taj se datum već nekoliko dana spominje u neformalnim krugovima kada se govori o danu kada će Vlada donijeti odluku o nabavi novog ili rabljenog aviona.

U utorak je predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio da je premijeru uputio poziv da sazovu Vijeće za obranu na kojem bi se donijelo stajalište koju ponudu odabrati te ga uputili Vladi. - S obzirom na to da je cijela ova procedura počela na Vijeću, sve je jasno. Taj postupak je praktički gotov, moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajalište, a odluku ipak odnosi Vlada. Nisam promijenio stav, zna se što se nudi, sve je to ok. Što god da se odabere, ok je - izjavio je u utorak u Delnicama predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga zajednom s predsjednikom trebao je biti i ministar obrane Mario Banožić. No, predsjednik ga je ispričao rekavši da ministar nije stigao jer je imao brifing u Vladi na kojem je bio i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj. - Dozvolio sam načelniku Stožera da ne ode u Bruxelles zbog tog brifinga. Ne vidim što bi načelnik radio na brifingu.

O svemu sam obaviješten detaljno, sad je premijer sazvao ovaj vrlo neformalan format - napomenuo je Milanović. Kako neslužbeno saznajemo, u utorak je u Vladi održan jedan u nizu brifinga na temu nabave borbenih aviona. Naši sugovornici tvrde kako se u Vladi intenzivno bave nabavom aviona i da bi odluka mogla biti objavljena vrlo brzo. Ministar Banožić nedavno je izjavio kako očekuje da će se odluka donijeti ovaj mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:50