SRIJEDA ‘DAN D‘

Jutarnji doznaje: Svinjokolja u Slavoniji može početi u četvrtak!

Pojednostavljeno, ako sve bude prema planu Ministarstvo će u četvrtak na web stranici objaviti svoje Rješenje, koje odmah postaje pravomoćno

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

Srijeda bi trebala biti ‘‘dan D‘‘ za slavonske svinjogojce, a četvrtak prvi dan svinjokolja na području cijele Vukovarsko-srijemske te dijelova Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije na kojima je unazad šest mjeseci bilo zabranjeno klanje svinja na vlastitim objektima i trgovanje svježim svinjskim mesom.

Naime, od Europske komisije smo dobili informaciju da bi danas (srijeda, 19. prosinca) u Službenom glasilu EU trebala biti objavljena nova odluka o regionalizaciji i uvođenju novih zona vezano uz afričku svinjsku kugu u Hrvatskoj kojom će biti omogućeno ‘‘stavljanje na tržište Hrvatske svježeg mesa svinja koje potječe iz zona ograničenja kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda.‘‘

Ukoliko bude tako i odluka bude objavljena ove srijede, ona na snagu stupa u četvrtak. Službenu objavu ove odluke s velikim nestrpljenjem iščekuju i svinjogojci i Ministarstvo poljoprivrede koje će odmah po stupanju na snagu odluke Komisije objaviti i svoje Rješenje o novim zonama.

Pojednostavljeno, ako sve bude prema planu Ministarstvo će u četvrtak na web stranici objaviti svoje Rješenje, koje odmah postaje pravomoćno, što znači da svinjogojci koji će imati dozvolu veterinara već u četvrtak moći početi sa svinjokoljom. Podsjetimo, afrička svinjska kuga u Hrvatskoj je potvrđena 26. lipnja i od tada je u zoni ograničenja bilo zabranjeno prometovanje svježim svinjskim mesom, što podrazumijeva i svinjokolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:41