LEDENA TUŽITELJICA

JUTARNJI DOZNAJE Tamara Laptoš bit će prva žena na čelu USKOK-a

Bila je glavna u procesu protiv Sanadera, dovela je do oslobađajuće presude Polančeca i pisala optužnicu za Spice

Prelaskom Dinka Cvitana na dužnost Glavnog državnog odvjetnika ostat će upražnjeno mjesto ravnatelja Uskoka, a na čelo toga tužiteljstva specijalziranog za organizirani kriminal i korupciju prvi put od njegova osnutka, neslužbeno doznajemo, doći će žena. To će, po informacijama Jutranjeg, biti tužiteljica Tamara Laptoš.

Novog ravnatelja ili ravnateljicu Uskoka imenuje Glavni državni odvjetnik i to uz prethodno pribavljeno mišljenje ministra pravosuđa i državno - odvjetničkog kolegija. Dinko Cvitan, podrži li ga Sabor za Glavnog državnog odvjetnika, ubrzo nakon toga imenovat će svog nasljednika ili nasljednicu na čelu Uskoka.

Zamjenici u USKOK-u

Prema Zakonu o Uskoku, na čelo Uskoka može biti imenovan bilo koji od dvadesetak zamjenika Glavnog državnog odvjetnika, ( a među njima će, odluči li ostati u DORH-u biti i Mladen Bajić), bilo koji od županijskih državnih odvjetnika ili njihovih zamjenika, te drugi pravnik koji ima osam godina iskustva na poslovima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Na Cvitanovo mjesto može doći i netko do tridesetak uskočkih tužitelja.

Neslužbeno međutim doznajemo da će na čelo Uskoka, Dinko Cvitan, nakon što ga Sabor potvrdi za Glavnog državnog odvjetnika imenovati svoju sadašnju prvu zamjenicu, Tamara Laptoš. Ona je uz još nekoliko imena spominjana i kao kandidatkinja za nasljednicu Mladena Bajića.

Zanimljivo je da od ukupno tridesetak tužitelja Uskoka, čak 75 posto čine žene. Žene su u hrvatskim pravosudnim tijelima znatno zastupljenije na nižestupanjskim pravosudnim tijelima: općinskim državnim odvjetništvima i općinskim sudovima, a broj im se smanjuje prema vrhu pravosudne piramide. Uskok kao specijalizirani i visokopozicionirani odjel DORH-a u tome je smislu u hrvatskim okolnostima iznimka.

Žene dominiraju

U uskočkom tužiteljskom timu su primjerice slavna riječka tužiteljica Sajonara Čulina čije ime se u široj javnosti pročulo 2001. kad je kao istražna sutkinja u Rijeci pokrenula istragu protiv Mirka Norca i ostalih za ratne zločine u Gospiću. Uskočka tužiteljica je i Natalija Petković iz Splita koja je zastupala optužnicu protiv Jakše Cvitanovića Cvika i korčulanske narko - mafije zbog čega je primila i prijetnje smrću. Tamara Laptoš Uskočkom se timu pridružila prije pet godina. U sudnici je hladna i argumentirana i ne ulazi u verbalna prepucavanja. Radila u čakovečkom državnom odvjetništvu. U Cvitanovom uskočkom timu za nju su rezervirani najsloženiji, uz to i presedanski korupcijski predmeti u čijem središtu su pripadnici društvene, političke i poslovne elite: sveučilišni profesori, vodeći menadžeri, potpredsjednik vlade i naposljetku i sam bivši premijer Ivo Sanader.

Slučaj Sanader

Zastupala je optužnicu u slučaju Index, optužila bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za plaćanje lažne studije u aferi Borovo, zastupala optužnicu u nagodbi protiv njega u predmetu "reflektori", vodila istragu i pisala jednu od najopsežnijih Uskočkih optužnica u aferi "Spice" protiv menadžera Podravke i njihovih jataka. Povjereno joj je i vođenje istrage te pisanje prve optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera za mito primljeno od Hypo banke 1994. i 1995.

Bajić 121 predmet dao izvan USKOK-a

Iako u javnosti vlada predožba da se istraživanjem i optuženjem organiziranog kriminala i korupcije bavi isključivo Uskok kojeg čine ravnatelj Uskoka i tridesetak tužitelja (svi imaju status zamjenika ravnatelja Uskoka), ta predožba ne odgovara stvarnosti. Ured Uskoka istražuje i optužuje samo najsložbenije oblike organizranog kriminala i korupcije u kojima su okrivljene visokopozicionirane osobe, ali nema kapaciteta istraživati i optužiti sve slučajeve organiziranag kriminala i korupcije u Hrvatskoj. Zato se odlukom Glavnog državnog odvjetnika uskočki predmeti manje složenosti dodjeljuju u rad i drugim tužiteljima.

Kako se tužitelji u pravilu nerado dobrovoljno javljaju za rad na Uskočkim predmetima, Glavni državni odvjetnik ih odabire sam na na rok od godine dana, tj. izriče im neku vrstu radne obaveze. Prema izviješću o radu DORH-a za 2012. odlukom Mladena Bajića 121 uskočki predmet dodijeljen je u rad tužiteljima koji nisu zaposlenici USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:46