‘NIJE MI DRAGO, ALI...‘

Jutarnji doznaje: već se radi na zakonskim izmjenama, uskoro kazne za prekršitelje mjera!

Kada i na koji način bi se uvele kazne, te koliko bi iznosile Plenković nije naveo
 Goran Mehkek/Cropix

Iako se dosad odbijalo uvođenje kazni za fizičke prekršitelje mjera, danas je najavljeno i kažnjavanje. Andrej Plenković je rekao da mu to nije drago, ali da se mora riješiti taj problem.

- Razmišljamo o tome. To je aktivnost koju ćemo poduzeti. Radimo to nerado zato što cijela ova bitka protiv covida-19, koji je problem s kojim se nitko nije susreo u ovakvim razmjerima od španjolske gripe. Mi kao Vlada nismo sretni ako moramo ići s tim kažnjavanjem. Imamo povjerenja u naše sugrađane. Ako će se neki među nama ponašati na način da je bezobziran prema drugima i ponašanjem će ugroziti druge, onda moramo posegnuti za mjerama koje će imati sankcije, rekao je Plenković i nastavio:

- To radimo nerado, meni osobno je to problem jer znam koliko vremena svi ljudi koji su ovdje, a osobito zdravstveni djelatnici ulažu i riskiraju svoj život da bi spasili drugoga u odnosu na one koji se ponašaju kao da ih to nije briga. Tu ćemo morati napraviti distinkciju, između odgovornih i neodgovornih, to je idući korak. Mjere imaju cilj da se malo okrenemo i saberemo kakva je ova godina bila i što možemo učiniti jedni za druge da se malo više čuvamo - kazao je premijer.

Kada i na koji način bi se uvele kazne, te koliko bi iznosile Plenković nije naveo. No, kako neslužbeno doznajemo, pripreme su u tijeku.

Da bi se kazne mogle naplatiti, treba se izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. On sada propisuje samo kaznenu odgovornost i zatvorske kazne za one koji zaraze drugu osobu, no ne predviđa novčane kazne za blaže prekršitelje. Upravo zato kazne nisu uvedene već jučer, no već se radi na zakonskim izmjenama. Visina kazne još nije usuglašena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:35