SKIJAŠKI TJEDAN

JUTARNJI ISTRAŽUJE: KAKO ĆE ŠKOLE TRETIRATI IZOSTANKE OVOGA TJEDNA Škola zbog štrajka počinje ranije, a brojne obitelji su uplatile skijanje. Što sad?

S obzirom na to da zbog štrajka nastava počinje ranije, a brojne obitelji su uplatile skijanje, pitali smo škole kako će tretirati izostanke ovoga tjedna
 Bruno Konjević / CROPIX

Učenike diljem Hrvatske povratak u školske klupe očekuje 7. siječnja, odmah nakon blagdana Sveta tri kralja, a razlog tome je nadoknada nastave zbog štrajka nastavnika i profesora. Skraćeni su i proljetni praznici te će nastava trajati dulje u lipnju.

S obzirom na to da je prije štrajka bio planiran zimski odmor do 13. siječnja, mnoge obitelji su posljednji tjedan praznika isplanirale putovanja te je taj tjedan termin kada velik dio njih tradicionalno odlazi na skijanje u inozemstvo.

Nadoknada

Odlazak na skijanje planira se i plaća mjesecima unaprijed, pa smo nazvali ravnatelje škola diljem Hrvatske i provjerili hoće li opravdati izostanke učenicima koji će biti na skijanju, ali i onima koji će s nastave izostati iako ne idu na skijanje. U većini zagrebačkih škola rekli su nam da će izostanke opravdati svima jer nema potrebe, kažu, raditi bilo kakvu diskriminaciju između učenika te da će izostanci će biti opravdani sukladno proceduri.

- Pravilnik o pedagoškim mjerama daje roditeljima da opravdavaju izostanke više puta po tri dana, a mi ćemo sve izostanke opravdati - istaknuo je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Ravnatelji škola iz manjih mjesta u Hrvatskoj kažu kako nemaju puno zahtjeva za opravdavanje izostanaka zbog skijanja, samo njih nekoliko, te da će veliki postotak učenika biti na nastavi.

- Imala sam ukupno tri molbe roditelja na 560 učenika, koji su molili da im opravdamo do maksimalno pet dana - kaže Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Prije mjesec dana objavili smo službeni odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem navode da se tzv. skijaški tjedan ne nalazi u svim kalendarima koje su škole odabrale, tako da bi dio škola radio u tom tjednu bez obzira na štrajk. Ustvrdili su i da su učenici dužni pohađati nastavu u danima nadoknade, koji se tretiraju kao redoviti nastavni dani. Izostanak se može opravdati kao i izostanak bilo koji drugi dan, sukladno članku 4. Pravilnika o kriterijima izricanja pedagoških mjera.

Roditelj može, više puta godišnje, opravdati izostanak svog djeteta u trajanju do tri radna dana. Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri radna dana uzastopno dokazuje se liječničkom potvrdom.

Zahtjevi roditelja

Pravilnik, između ostalog, propisuje kako izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti učitelj za izostanak tijekom nastavnog dana, razrednik za izostanak do tri pojedinačna ili uzastopna radna dana, ravnatelj za izostanak do sedam uzastopnih radnih dana te učiteljsko vijeće za izostanak do 15 uzastopnih radnih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:25