POBJEDNICI NATJEČAJA

Jutarnji list dodijelio tradicionalne godišnje nagrade: Ovo su najbolji hrvatski školski listovi

Prvo mjesto u konkurenciji osnovnih škola za tiskano izdanje školskog lista osvojila je OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba za svoje Meštre

Novinari lista 'Zmajček' Osnovne škole Vugrovec u Kašini

 Damir Krajac/Cropix

Jutarnji list dodijelio je nagrade i priznanja pobjednicima natječaja "Najbolji školski list". Na ovogodišnjem natječaju prvo mjesto u konkurenciji osnovnih škola za tiskano izdanje školskog lista dobila je Osnovna škola Ivana Meštrovića iz Zagreba. U konkurenciji srednjih škola prvo mjesto pripalo je zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. Najbolji novinarski tekst na razini osnovnih škola rad je Marcele Martić, a najbolji tekst na srednjoškolskoj razini, u izboru žirija Jutarnjeg lista, napisala je Dea Brezak.

Nagrade, laptop i plaketu, osvojili su za svoja digitalna izdanja i listovi OŠ Vugrovec Kašina te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku.

image

Natalija Stajić, Ina Gabrić, Marcela Martić, Milivoj Magerl iz OŠ Ivan Meštrović

Davor Pongracic/Cropix
image

Novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek dodijelila je nagradu za najbolji školski list Meštri i najbolji novinarski rad (na slici; Natalija Stajić, Ina Gabrić, Marcela Martić, Milivoj Magerl i Lilek)

Davor Pongracic/Cropix

- Ponosni smo što Meštri izlaze svake godine, bez obzira na koronu - rekao je Milivoj Magerl, ravnatelj OŠ Ivana Meštrovića, gdje nas je dočekala mala novinarska ekipa zaslužna za proglašenje najboljeg osnovnoškolskog lista Meštri, ujedno i najboljeg novinarskog teksta. Njegova autorica, Marcela Martić, priznala je da ju je iznenadila nagrada za tekst "Vukovarska priča moje Ome". Za nagradu zahvaljuje prije svega Omi, svojoj baki i glavnoj protagonistici nagrađenog teksta, ali i profesorici Gordani Ljubas na mentorstvu. Marcela, sada učenica 1. razreda X. gimnazije, procjenjuje da će Meštri i dalje ići dobrim putem i da će nove generacije imati još puno dobrih materijala.

Nagrađeni pobjednici natječaja 'Najbolji školski list godine'

Osnovne škole, tiskano izdanje školskog lista:

Meštri, Osnovna škola Ivana Meštrovića, Zagreb

Osnovne škole, digitalno izdanje školskog lista:

Zmajček, Osnovna škola Vugrovec - Kašina

Srednje škole, tiskano izdanje školskog lista:

Labos, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

Srednje škole, digitalno izdanje školskog lista:

Tabula nova, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Najbolji novinarski tekst u osnovnim školama:

"Vukovarska priča moje Ome", Marcela Martić, OŠ Ivana Meštrovića iz Zagreba

Najbolji novinarski tekst u srednjim školama: "Nisam tražila", Dea Brezak, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

Knjižničarka Natalija Stajić, voditeljica novinarske skupine, objašnjava da svi učenici škole imaju priliku uključiti se u kreiranje lista, jer funkcioniraju na način da profesori odabiru najbolje radove svojih učenika i prosljeđuju ih uredništvu.

Nivo kvalitete

- Vještine novinarstva izbrusili smo sudjelovanjem na edukacijskoj radionici za školske novinare. Trudimo se održati nivo kvalitete za koji smo nagrađeni kao drugi najbolji školski list u 2019. godini - navela je voditeljica Meštra, čiji je nagrađeni broj rasprodan. Prodaje se, naime, na svečanosti dana škole.

image

Mnogobrojna redakcija lista 'Labos', Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, predvođena profesoricom hrvatskog jezika Lanom Rušnov Perić

Damir Krajac/Cropix
image

Nagradu za najbolji srednjoškolski list i najbolji novinarski tekst učenicima Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i autorici teksta Dei Brezak dodijelila je urednica Svijeta kulture Pavica Knezović Belan

Damir Krajac/Cropix

Prvonagrađeni srednjoškolski list Labos, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, godinama visoko kotira zahvaljujući bogatstvu sadržaja. Ovaj je put istaknuta tema broja simpatičnog naslova - "Nije lako srednjoškolcu - Zoom, Zoom, Zoom, Zoom", u kojoj obrađuju probleme online nastave. Bave se osebujnim završetkom srednje škole, od tema se izdvajaju koronadnevnici, a iskušali su se i u političkom intervjuu.

Najboljim srednjoškolskim radom proglašen je upravo tekst iz Labosa "Nisam tražila", u kojem autorica Dea Brezak ulazi u genezu pokreta #MeToo. Mnogobrojna redakcija predvođena profesoricom hrvatskog jezika Lanom Rušnov Perić uzbuđeno je došla po svoje nagrade. Redakcija Labosa godišnje pripremi jedan broj školskog časopisa. Mladu novinarku Deu Brezak posebno je iznenadila nagrada - laptop koji joj je uručen. Redakciju Labosa uglavnom čine učenici 2. i 3. razreda, a na pitanje Jutarnjeg lista planira li se netko od njih možda već sada profesionalno baviti novinarstvom, rečeno nam je da su oni zasad, u vezi s tim, vrlo neodlučni.

Skupina od 20-ak sedmaša i osmaša OŠ Vugrovec - Kašina, na čelu s voditeljicom novinarske skupine Dijanom Požgaj, spremno je pozirala za fotografiju okupljena oko kipa "Dječak s knjigom" (rad bivšeg učenika Leonarda Dokše) u školskome dvorištu.

Priznanje struke

- Svi mi zmajčeki bili smo oduševljeni kad smo doznali da je naš školski list Zmajček proglašen najboljim digitalnim školskim listom godine. Ovo priznanje nam je još draže jer dolazi od struke. Tijekom cijele prošle godine trudili smo se redovito sastajati u našoj redakciji, informatičkoj učionici, te smo marljivo pisali članke vezane uz našu školu, ali smo se kao i uvijek bavili i drugim temama koje naši čitatelji rado čitaju - rekla nam je voditeljica skupine. Dodala je da je protekla školska godina bila puna izazova, a najveći je bio izlazak na teren, s obzirom na epidemiološku situaciju. Drago im je što je njihov trud prepoznat, a nama je jednako drago što se brendu Zmajčeki pridružio i učenik Nikola. Odlučio se, tako reći prije nekoliko dana, uključiti u novinarsku sekciju i već je, zadovoljno kaže, dobio nagradu. Jedna od posebnosti Zmajčeka jest izbor uredništva koji su proveli tako što su organizirali natječaj koji uključuje razgovor za posao i test o poznavanju školskog lista. Pobjednica natječaja, nova glavna urednica lista, sedmašica Gabi Pavlović, školskim se novinarstvom bavi već dvije godine.

image

Glavna urednica 'Zmajčeka' Gabi Pavlović

Damir Krajac/Cropix

Tri plakete

A zid Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku krase već tri plakete s dosadašnjih natječaja Jutarnjeg lista za najbolji školski list. Ponosno su preuzeli i četvrtu, ovaj put nešto drukčiju: dok su dosadašnje nagrade dobili za tiskano izdanje, ove su godine nagrađeni za najbolji digitalni školski list u kategoriji srednjih škola.

- Zbog pandemije nismo prošle godine uspjeli napraviti tiskano izdanje, ali drago nam je što je našu digitalnu Tabulu prepoznao žiri Jutarnjeg kao dobar i kvalitetan školski sadržaj - rekla je voditeljica novinarske grupe Božica Breber Slivar, dodajući odmah da je za ovu nagradu zaslužan dosadašnji voditelj Krešimir Varga, od kojeg je ona ove školske godine preuzela vođenje digitalnog tima.

Nagradu je preuzela glavna urednica Tabule, maturantica Maja Blažun, uz podršku ostatka redakcije, a ravnateljica Božica Šarić s veseljem je najavila da će se i dalje prijavljivati na natječaj Jutarnjeg koji svake godine iščekuju nestrpljivo.

image

Lana Mindoljević, Božica Breber Slivar, Maja Blažun

Davor Pongracic/Cropix
image

Lana Mindoljević i Božica Breber Slivar, voditeljica novinarske grupe u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku

Davor Pongracic/Cropix
image

Nagradu za najbolji digitalni srednjoškolski list 'Tabula nova' učenicima Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka i urednici lista Maji Blažun dodijelila je urednica Likea Lana Mindoljević

Davor Pongracic/Cropix
image

Novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek dodijelila je nagradu za najbolji školski list Meštri i najbolji novinarski rad (na slici; Natalija Stajić, Ina Gabrić, Marcela Martić, Milivoj Magerl i Lilek)

Davor Pongracic/Cropix
image
Jutarnji list
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 17:18