VELIKA INVESTICIJA

JUTARNJI NA NAJVEĆEM GRADILIŠTU Ikea ulaže u Hrvatsku milijardu kuna: počeli potragu za 300 radnika

Dolazak Ikee, primjerice, spasio je tvrtku Šljunčara. Još prošle godine trebala je u stečaj, a onda ju je Ikea angažirala i spasila

Čak 11 hektara zemljišta u Rugvici trenutačno je jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj: visoke dizalice, kamioni, bušotine tla, brda kamenja, šute i pijeska, bageri i ostali kotačići u toj teškoj mehanizaciji okupirali su područje na kojem bi u ljeto 2014. godine vrata trebala otvoriti prva hrvatska Ikea.

Pet godina od kupnje zemljišta ovih su dana konačno počeli glavni, nadzemni građevinski radovi. Gradilište je ogromno jer je cijela lokacija dugačka gotovo kilometar i široka 400 metara. Radi se i na svim okolnim cestama. Gotovo je nevjerojatno da će na tom istom mjestu vjerojatno i za manje od godinu dana vrata otvoriti ušminkana robna kuća Ikea na 38 tisuća kvadrata s više od 9000 proizvoda. Bit će sagrađeno i 1500 parkirališnih mjesta.

Cijela investicija ukupno je teška više od 100 milijuna eura, a otvorit će se oko 300 radnih mjesta.

- Ikea robna kuća ima koncept koji je svugdje u svijetu isti. Postoje razlike u veličini, sitne intervencije u dizajn i eventualno rasporedu parkirališta, ali osnovni dizajn je uvijek isti. Robna kuća u Zagrebu neće se bitno razlikovati od ostalih robnih kuća. Prostirat će se na 38 tisuća kvadrata i bit će malo veća od, primjerice, robne kuće u Grazu - objašnjava Igor Štefanac, glasnogovornik tvrtke Ikea Hrvatska.

Dosad je Ikea u Hrvatskoj, uključujući kupnju zemljišta, investirala više od 685,2 milijuna kuna. Pazi se na svaki detalj te su doslovno izmijenjene i sve prilazne ceste, a stare naplatne kućice kod Ivanje Reke pomaknute su četiri kilometra istočnije kod mjesta Donja Greda. Poslije starih naplatnih kućica sagrađeno je novo čvorište u koje je uloženo 125 milijuna kuna i nadvožnjak iznad autoceste kojim će se spuštati automobili od strane obilaznice Maribora i Rijeke. Samo na prilazu sa svih strana centra bit će sagrađeno šest novih rotora. Vladislav Lalić, regionalni direktor zadužen za nekretnine i razvoj, procjenjuje da je sagrađeno četiri do pet kilometara novih cesta i autocesta na prilazu budućeg velikog trgovačkog centra Ikea.

Predrag Mikulčić, direktor tvrtke IGM Šljunčara Trstenik iz Čiste Mlake, do prije godinu dana bio je uvjeren da će staviti ključ u bravu. Tvrtka je bila u gubicima, prihodi su mu pali čak 70 posto, sa 35 milijuna kuna na 20 milijuna kuna, a o dobiti nije ni razmišljao. Razmišljao je o otpuštanju desetak radnika i stečaju. Ovih je dana zadovoljan jer je riječ o jednoj od brojnih tvrtki iz posrnuloga građevinskog sektora koji su se okoristili Ikeinim dolaskom i jednom od rijetkih velikih investicija u tom sektoru.

- Bit ćemo susjedi, doslovno. Dijelit će nas tek jedna pristupna cesta koja se sagradila, gdje smo bili glavni dobavljači šljunka. Svih 56 radnika ostalo je na poslu, a dobit u 2012. bila je oko milijun kuna - kaže Mikulčić.

Mala općina Rugvica, na istočnom ulazu u Zagreb, s oko 8000 mještana doslovno je živnula Ikeinim dolaskom. Cijene zemljišta i nekretnina u Rugvici trenutačno se kreću od 500 do 800 eura po kvadratu. Stručnjaci za nekretnine vjeruju da bi zbog Ikee cijena kvadrata mogla znatno porasti, pa čak i 400 eura po kvadratu.

Osim toga, mnogi se otvoreno nadaju nekakvom poslu u budućem centru, a dolazak na tisuće ljubitelja Ikeina namještaja mnogi vide i kao priliku za procvat gastronomske ponude te općine.

U zagrebačkom Ikeinu uredu još stoji hrpa pošiljaka koje su nakon početka radova poslali svim mještanima. Riječ je o kartonskoj slagalici za majice, jer naravno sve u toj priči švedskoga giganta mora biti promišljeno, funkcionalno i što je moguće jeftinije, u kojoj se Ikea predstavlja svojim budućim susjedima i ispričava im se zbog prašine, buke i ostalih eventualnih neugodnosti koje im može stvoriti veliko gradilište.

Kada u Rugvici spomenete ime Ikea, inače skraćenicu od Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, po osnivaču i imenima mjesta gdje je odrastao i otvorio prvu tvornicu, svi pozdravljaju njezin dolazak, no o Ikei baš i ne znaju mnogo.

- Proizvode namještaj - reći će.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:04