NAJGORE JE PROŠLO

JUTARNJI NA PODRUČJIMA KOJIMA JE PROŠAO VODENI VAL OD KOJEG SE STRAHOVALO Katastrofa izbjegnuta, ali neki nisu impresionirani obranom od poplave

 
 CROPIX

Punih 48 sati trajala je borba s podivljalom Unom u Hrvatskoj Kostajnici. Iza 70-ak vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava neprospavana je noć, ali i izborena pobjeda.

Gradske ceste su djelomično pod vodom, jedna je ulica bila odsječena, kao i selo Kuljani u kojem je 40-ak starijih stanovnika. No, iako su cestovno odsječeni, čamcima im dopremaju sve potrebno. Najgore je iza njih, vodeni val kojeg su se bojali je pao, a vodostaj stagnira.

Model obrane

Kata Jolić otišla je vidjeti kakvo je stanje u kući njezina brata koji živi na obali Une. Ona ima sreću jer je njezina kuća na visini pa nema bojazni od poplave.

- Kod brata je na najnižoj etaži koji centimetar vode, ali to je sitnica. Prije pet godina bilo je metar vode u kući. Mi smo već navikli na to, a i ovaj put je sve dobro obranjeno - rekla je Kata Jolić.

No, najviše ju je rastužilo što joj je potopljen vrt. Sve što je posadila prije nekoliko dana sada je propalo. - Za mene neće biti domaćeg krumpira, peršina - kaže Kata Jolić i dodaje “ma neka sve zlo bilo u tome”.

Gradonačelnik Dalibor Bišćan izjavio je da je sve obranjeno, samo je nekoliko podruma pod vodom i nema veće štete.

- Nas 70-ak smo cijelu noć branili. Bilo je nekih prodora vode, ali smo uspjeli. Eto, jutros sam zaspao na traktoru od 6 do 6.30 - dodao je.

Napomenuo je kako su im uvelike pomogli boksovi koje su kao model obrane preuzeli od Karlovca. Naime, kroz boksove u sekundi procuri oko 100 litara vode, dok pumpama u rijeku vraćaju oko 500 litara. Ceste prema Jasenovcu djelomično su pod vodom, a u selu Uštica neumorno se podižu zečji nasipi.

Naime, tamo je Sava, a val se očekuje do kraja tjedna. Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju, nasipi se dižu do 920 centimetara, iako se ni u najcrnjem scenariju ne očekuje takav vodostaj. Ipak, jasno je da bi se trebalo naći sustavno rješenje kako bi stanovnici tih područja u budućnosti mirnije spavali.

Ugroženo područje obišli su premijer Andrej Plenković i ministar Davor Božinović. Nadležni su ih izvijestili da panike nema te da se na vrijeme krenulo s pripremom obrane te je na taj način izbjegnuta šteta.

Zbog poplava je Ured državne uprave u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji u dvije osnovne i dvije područne škole privremeno prekinuo nastavu zbog poplava. Riječ je o osnovnim školama Dvor i Jabukovac u Sisačko-moslavačkoj županiji te o područnim školama Šišljavić i Donje Mekušje u Karlovačkoj županiji. Također, neke su škole, ovisno o razvoju situacije, najavile mogućnost privremenog prekida nastave.

Sredstva iz EU

Kiša je stala, vodostaj je u padu, a Logorište su obišli političari iz Zagreba pa se može reći da je sezona poplava u Karlovcu gotova, tako je barem bilo svih prošlih godina.

Kao i lani, grad na “četiri problema” posjetili su premijer Andrej Plenković, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar policije Davor Božinović. Premijera, koji se ovdje više i ne osjeća kao gost, došle su pozdraviti dvije mještanke, zahvalile mu što brine i poručile: “Ne dao Bog većeg zla”.

On je bio zadovoljan jer su “obranjene kuće, ovaj koncept boks-barijera je pravo rješenje i za Koranu i za Mrežnicu i, evo, ljudi koji su ranije bili i s metar i nešto vode u prizemljima sad su zadovoljni jer se sustav obrane od poplave ovdje pokazao vrlo učinkovit”. Posebno mu je drago zbog Karlovca jer je donesen i posebni zakon koji se odnosi na obranu od poplava.

- Danas gradonačelnik razgovara s jednom tehničkom delegacijom iz Europske unije kako bismo projekt vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na jedan dugoročniji način pomogli Karlovčanima za ove visoke vode, da u gradu na četiri rijeke izazivaju u budućnosti što manje šteta - naglasio je premijer.

No, stanovnici su novinarima prije toga rekli da su barijere pomogle, ali imati 20 centimetara vode u dnevnom boravku umjesto 120 i nije neka utjeha. Ministar Ćorić gotovo se uvrijedio na pitanje je li rok za gradnju cjelovitog sustava do 2023. toliko dug zbog slabog povlačenja sredstava iz EU.

Kritični dijelovi

- To može reći samo onaj tko paušalno shvaća stvari. Jedno je da povučete sredstva, kupite opremu i zatvorite natječaj, a drugo je planiranje i zahvati poput centara za gospodarenje otpadom ili sustava obrane od poplava. U ovom trenutku Ministarstvo ima 78 posto ugovorenih sredstva i to da imamo najviše od svih govori samo za sebe - odgovorio je Ćorić.

U posljednjih pet godina sve karlovačke rijeke srušile su povijesne rekorde u visini svojih vodostaja otkako je mjerenja, a ministar smatra da je to isključivo zbog klimatskih promjena, da “priroda reagira na postupanje čovjeka u zadnjih 50-60 godina”. Na opasku da se klimatske promjene ne događaju samo u Karlovcu, rekao je da se “Karlovac nalazi na četiri rijeke i ja sam siguran da vi to znate i zbog toga je specifikum specifikuma”.

Evo kako izgleda druga strana medalje. Karlovac je zbog svojeg položaja doista jedan od najugroženijih gradova od poplava i one su ga pratile tijekom povijesti. Najveće su zabilježene 1939., 1966., 1974., 1991. i 2005., dakle u tom razdoblju po jedna svakih 13 godina u prosjeku. Međutim, u posljednjih deset godina bilo ih je čak osam, samo 2012. i 2016. rijeke se nisu drastično izlijevale. Nijedna od tih poplava nije zaobišla najkritičniji dio grada - Logorište, Malu Švarču i Mostanje, koje plave Korana i Mrežnica. Korana je 2014. srušila svoj rekord iz 1974., a onda i taj novi godinu poslije, dok je Mrežnica svoj rekord iz 1959. srušila prije tri dana. Klimatske prilike svakako su pridonijele karlovačkoj katastrofi, no valja imati na umu da su neposredno prije sagrađena tri vrlo velika infrastrukturna projekta, a svaki od njih na svoj je način imao utjecaj na vodotoke: 2009. godine je sagrađen tzv. Vukelićev most, 2010. je puštena u rad HE Lešće na Dobri, a 2011. sagrađen je veliki pročistač otpadnih voda.

Prste su u most koji ne vodi nikuda uprli sami mještani Logorišta na sastanku nakon velike poplave 2014., zaključivši da su “krive Hrvatske ceste, koje su svojim projektom u Mostanjskom polju stvorile višestruke pregrade, i Hrvatske vode koje su se tome pridružile svojim projektima u Mekušanskom polju, čime su uzvodno podigle razinu poplavnih voda na nove stoljetne i tisućljetne vrijednosti”. Jednako tako su stanovnici Mekušja tvrdili da su gradnjom nasipa “od repa umjesto od glave”, koji bi štitio pročistač, usmjerili vodu na njihove kuće, dok je HE Lešće odmah nakon punjenja počela dizati podzemne vode koje su po poljima okolnih sela počele stvarati jezerca.

Kanal Kupa-Kupa

Na sve tri pojave godinama upozorava karlovački nezavisni gradski vijećnik Davor Petračić, diplomirani inženjer građevine, koji smatra da je gradnja nasipa kod Vukelićeva mosta spriječila prirodnu retenciju Korane i Mrežnice te stvorila bazen u kojem plivaju naselja, slično kao i kod pročistača koji se našao “u sredini prirodne retencije visokih voda Korane i Kupe, što je rezultiralo štetom i plavljenjem samog uređaja te povećanim plavljenjem Gornjeg Mekušja”. Za HE Lešće se pita zašto nije aktivno uključeno u sustav obrane od poplave Karlovca jer bi intenzivnim pražnjenjem akumulacije mogla zaustaviti veliki val Dobre prema Karlovcu.

- Povećavamo iskorištavanje šuma, asfaltiranje i gradnju, a nasipima sprečavamo razlijevanje. Sve su češći klimatski ekstremi. Puno smo toga pogoršali, a usprkos tome, još uvijek nismo doživjeli 100-godišnju vodu, ni vodostaj iz 1939. Treba imati na umu da i ovako nedovršen kanal Kupa-Kupa, koji radi s trećinom - četvrtinom kapaciteta, nas spašava za 155 cm smanjenja vodostaja, što znači da bismo brutalno plivali da ga nema. Da ga dovršimo, spašavao bi nas za dodatna tri metra, a onda ni Korana, ni Mrežnica ne bi radile probleme jer bi brže protjecale i time bi vodostaj bio niži - smatra Petračić.

Poplava u Lici

Obilna kiša koja ovih dana pada u cijeloj Hrvatskoj izazvala je brojne probleme i u Lici. Najteže je bilo na području Općina Brinje i Otočac, točnije, u naseljima Jezerane i Dabar.

TV LOKI

Članovi DVD-a Brinje čitavu noć su proveli na terenu kako bi pomagali poplavljenim građanima u borbi s vodom.

TV LOKI

Poplavljena područja su tijekom noći obišli i načelnik Zlatko Fumić i pročelnik Marijan Bardiovski.

TV LOKI

Kao što se može vidjeti na fotografijama, voda je stigla do kuća, a poplavljene su i neke lokalne prometnice.

TV LOKI

Fotografije iz Jezerane i Dabra ustupio nam je TV LOKI.

TV LOKI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:05