KLEČANJE I TIHA MISA

Jutarnji na Trgu s moliteljima i aktivistima: ‘Što se tu događa? Moli se, gospođo, moli se‘

Tristotinjak okupljenih muškaraca prstima je prelazilo preko zrnaca krunice, klečalo pred kipićem djevice Marije

Prizori molitelja na Trgu i kontra performansa ”Tiha misa”

 Vesna Pandžić/ Cropix/

- Zdravo Marijo milosti puna - odzvanjalo je jutros Trgom bana Josipa Jelačića. Tristotinjak okupljenih muškaraca prstima je prelazilo preko zrnaca krunice, klečalo pred kipićem blažene djevice Marije i križem, pjevalo i molilo za domovinu, mir, obraćanje hrvatskog naroda, za čednost, za predbračnu čistoću i prestanak pobačaja. Molili su i da muškarci opet postanu duhovni autoriteti svojih obitelji. Okupio ih je skup "Muževni budite", koji se održava svake prve subote u mjesecu.

Pedesetak metara od njih, iza adventskih ukrasa, drukčija slika. Nema molitve, pjesme, ni toliko ljudi. Tamo ih je samo devet, oboružanih s 14 ruža, po jedna za svaku žrtvu femicida ove godine, i žičanim trnovim krunama na glavi, istih onoj kakvu je nosio Isus. Udruga Domino i umjetnica, Arijana Lekić Fridrih, mirno su stajali od pola devet i održali svoju "Tihu misu". Performans je to šutnje kojim su, kažu, htjeli upozoriti na govor mržnje okupljenih klečatelja i njihov cilj "reafirmacije narušenog koncepta muževnosti i oduzimanja prava ženama".

Obje su grupe stajale na svom kraju, ne obazirući se pretjerano jedni na druge. Na distanci je bilo i nekoliko policajaca, u civili i u uniformi, koji su držali situaciju na oku, a nekim prolaznicima nije bilo jasno o čemu se radi.

image

Klečanje na Trgu

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Klečanje na Trgu

Vanesa Pandzic/Cropix

- Što se tu događa - zabrinuto pita djevojka prolazeći kraj mnoštva koje je molilo.

- Moli se, gospođo, moli se - rezignirano će policajac.

Djevojka zastaje, čudi se i gleda okupljene. Vidi zastave s Marijom i iznad njih natpise, "Gospa fatimska moli za nas" i "Kraljica krunice moli za nas". Vidi ljude obgrljene hrvatskom zastavom, tristotinjak muškaraca, nekoliko djece i pedesetak žena kako stoji sa strane, isto se spremajući na molitvu. Mogla je vidjeti i muškarca u drugom redu kojem je na zastavi bilo ustaško "U", a na šalu mu pisalo "Za dom spremni".

- Hvaljen Isus i Marija! Dobro jutro, Hrvatsko! - zaustio je predvodnik. Potom je okupljenima objasnio proceduru pa predao mikrofon isusovcu Božidaru Nagyu koji je sve blagoslovio. Zapjevali su i zatim započeli s krunicom. Često bi između prošle turističke grupe vadeći mobitele i snimajući religioznu skupinu čiji im je skupni glas privukao pozornost. Glasa s druge strane, pak, nije bilo.

- Nismo došli ovdje da uvrijedimo nečije vjerske osjećaje. To što oni rade nema veze s vjerom i Crkvom. To je samo skupina muškaraca koji se deklariraju kao vjernici. No, njihov je cilj staviti žene na drugo mjesto. Ne čak ni na drugo, nego ih dovesti do pozicije da ne odlučuju ni o čemu - priča umjetnica Arijana Lekić Fridrih. Ona i još osmero performera na vlažnu su tlo spustili 14 ruža za žrtve femicida.

image

Klečanje na Trgu

Vanesa Pandzic/Cropix

Prije početka performansa umjetnica s diplomom sa studija filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, upozorila je kako je ovog tjedna objavljeno izvješće Nacionalnog pozivnog centra za žene prema kojem su od studenog 2020. godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Zato su udruga "Domino" i ona u svojoj pozivnici za participativni performans naveli da se problem "glavarstva muškaraca" očituje u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Istaknuli su da ne žele preuzimanje odgovornosti muškaraca u obitelji na način koji to promiču organizatori kolektivnih molitva na zagrebačkom trgu i ostalim hrvatskim gradovima. Osim Zagreba ove se subote molilo i u Splitu.

- Govor je to mržnje kakav još nismo imali priliku vidjeti u Hrvatskoj. On je kamufliran u vjerski događaj. To nisu poruke koje bi se trebale širiti prema djeci i mladima - navela je Lekić Fridrih. Pitali smo je što misli o ženama, mlađim i starijim, koje stoje po strani i mole zajedno s muškarcima. Odgovorila je da imaju pravo izbora.

- Mi se borimo za to. Želimo da žene same odlučuju i one su to učinile. Izabrale su stajati tamo i podupirati vrijednosti koje ih diskriminiraju. Njihov postupak nije nešto što možemo osuditi. Jedino se nadam da nisu prisiljene biti ovdje i da su se same odlučile doći - napominje Arijana Lekić Fridrih.

image

Klečanje na Trgu

Vanesa Pandzic/Cropix

Njezinu akciju jučer su iz radikalne katoličke udruge Vigilare opisali kao performans provokativnog imena u organizaciji LGBT+ grupacije Domino.

- Woke sekularistička ekipa je vrlo tolerantna... kad se radi o njima, a kada katolički muževi mole krunicu onda su na aparatima i vrlo agresivni. Vrlo čudno, ali nećemo odustati, nema povlačenja, Bogu želimo i dat ćemo mu svu slavu i čast, a ne gledati ljudske obzire i gluposti - poručio im je u petak preko svojeg Facebooka predsjednik Vigilare, Vice John Batarelo. Njega nismo vidjeli na trećem izdanju zajedničke molitve.

"Katolički muževi" s kojima smo razgovarali, kazali su kako im performans nedaleko od njih nije smetao jer se na njega nisu ni obazirali.

- Čuo sam da su tu, no nisam razmišljao o njima, nego o djevici Mariji. Mi nismo ovdje zbog njih, koliko sam čuo oni su ovdje zbog nas - komentira jedan od molitelja krunice Darko Mandić. On tvrdi kako im je cilj okupiti se u molitvi, a ne slanje ikakve poruke. Ističe kako udruga Domino ima svako pravo održati svoj performans i da je šteta što oni procjenjuju koje su misli u njegovoj glavi.

image

Klečanje na Trgu

Vanesa Pandzic/Cropix

- Bilo bi lijepo da nam vjeruju da smo ovdje došli dati čast Bogorodici, našoj majci - zaključuje.

Njegov vjerski kolega, Ivan Pratljačić, ustvrdio je kako je nemoguće opisati kakve osjećaje u njemu pobuđuje kolektivna molitva dodavši da je danas među njima bio prisutan Duh Sveti. Poručio je i da se nije obazirao na performans.

- Žene imaju pravo odlučiti o svome tijelu. Bog nam je svima dao slobodu, svatko ima pravo izbora. Stvorio nas je na svoju sliku i imamo dvije strane, nečistu i čistu - konstatirao je.

Nakon što su izmolili krunicu, okupljeni su zapjevali "Rajska Djevo kraljice Hrvata" i skup je završio. Pospremili su svoje mikrofone, zamotali zastave i otišli s Trga.

Otišli su i njihovi neistomišljenici, pritom ne zaboravivši ponijeti svojih 14 ruža žrtava.

image

Protuinicijativa Tiha misa

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:20