FINALE NATJEČAJA

JUTARNJI NAGRADIO NAJBOLJE Nagrade za najbolje školske članke otišle u Split, Sesvete i Kašinu

 
Učenici OŠ Vugrovec
 Darko Tomas / CROPIX

Ivan Jukić još je u osmom razredu osnovne škole primijetio da su splitski zidovi prepuni crteža čarapa. Razmišljao je o tom fenomenu, no tek je dvije godine kasnije, sada kao učenik drugog razreda splitske V. gimnazije “Vladimir Nazor”, predložio voditeljici novinarske grupe da se za školski list SvjetoNazor pozabavi ovom temom.

Analizirao je mjesta na kojima se čarape pojavljuju, vrste, boje i uzorke, i premda je pitanje o autoru ostalo neodgovoreno, napisao uzbudljiv tekst, nakon kojega su svi podigli pogled i počeli opažati slike na zidovima svojega grada.

Upravo je njegov tekst “Grafiti čarapa - neriješeni splitski misterij” žiri Jutarnjeg lista proglasio najboljim tekstom u prošloj školskoj godini, u kategoriji srednjih škola.

Fenomen čarapa

Na dodjeli priznanja i nagrada održanoj prošli tjedan Ivan nije skrivao ponos i sreću, a svoju je veliku kolegijalnost pokazao i time što nije htio da se dodjela održi bez njegovih kolegica iz SvjetoNazora. One su mu, kaže, puno pomogle u istrazi i dijelile su s njim sreću kad je saznao da je nagrađen. Za novi broj napravili su nastavak priče o fenomenu čarapa, a na tragu su i otkrića tko je misteriozni autor i koji su njegovi motivi.

Kao i ostali dobitnici u nagradnom natječaju, i Ivan je uz priznanje osvojio HP-ov laptop, koji ga je oduševio jer je dosad računalo dijelio sa sestrom.

Split, 261018.
Dodjela priznanja Jutarnjeg lista za najbolji samostalni tekst godine Ivanu Jukicu, uceniku IV. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita.
Na fotografiji: Ivan Jukic i Lana Mindoljevic Novak.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Ivan Jukić i Lana Mindoljević Novak

Redakcija njihova SvjetoNazora nastavlja raditi dobar posao, uskoro pojačana novim kolegama: interes prvašića za novinarsku grupu nadmašio je sva očekivanja, pohvalila se profesorica hrvatskog i engleskog i mentorica Dijana Mišetić.

Sada već ponosna srednjoškolka koja korača u nove životne izazove, Eva Veselić prošle je godine obradila jednu važnu temu u svom školskom listu Klik, kojeg još od 1999. godine uređuje i vodi njezina, sada već bivša učiteljica hrvatskog jezika Ankica Blažinović Kljajo. Eva je pisala o strahu, emociji koja je prisutna u cijelom životnom vijeku svakog pojedinca. Željela je znati čega se sve boje njezini kolegi iz razreda, ali i oni mlađi i stariji učenici iz škole OŠ Brestje u Sesvetama. Eva je svoj novinarski zadatak odradila profesionalno te je napravila i jedno malo istraživanje, odnosno anketu, u kojoj su sudjelovali čak i učitelji. Željela je dokazati da u svojim strahovima nije usamljena. Doznala je da se njezini mlađi kolege više boje apstraktnih stvari, duhova i klaunova, njezini su se vršnjaci bojali pada na ispitima i loših ocjena, a učitelji su, pak, govorili o strahu od bolesti ili životnog neuspjeha. Svi se mi nečega bojimo i to je ono što nas ujedinjuje. Bez obzira na strahove koje imamo, zapravo smo svi u tome isti, zaključila je Eva u svojem novinarskom članku, koji je Jutarnji list nagradio u kategoriji najboljeg u osnovnoškolskim listovima. U Osnovnoj školi u Sesvetama dočekalo nas je desetak djevojčica, članica redakcije lista Klik, koje su nam govorile o temama koje ih inspiriraju i koje namjeravaju obraditi u svojem listu.

Digitalni trendovi

Jedna od najbrojnijih redakcija osnovnih škola dočekala nas je u Osnovnoj školi Vugrovec - Kašina. Čak četrdesetak mladih i entuzijastičnih članova ove vesele i brojne redakcije godišnje ispiše dvjestotinjak članaka za svoj školski online medij koji se zove Zmajček. Njihova voditeljica Dijana Požgalj, učiteljica hrvatskog i ukrajinskog jezika, svoje mlade kolege tijekom cijele godine šalje na razne događaje, s kojih mladi novinari redovito izvještavaju. Premda samouka u svojem novinarskom poslu, učiteljica Dijana zna da je teren majka najboljih tekstova. Novinarska radionica održava se čak dvaput tjedno, a uz tutorstvo svoje učiteljice, redakciju Zmajčeka vodi učenica Nikolina Antić, ujedno i glavna urednica ove mlade redakcije, koja je prigrlila nove, digitalne trendove u žurnalizmu.

Rubrika vau mijau

Redakcija je izvrsno organizirana, imaju i urednike zasebnih rubrika: “Vau mijau” bavi se problemima životinja i ljubimaca, “Njam njam” donosi vijesti iz gastrosvijeta, a “Knjigoljupci” donose novosti iz svijeta književnosti. Najčitaniji u prošloj godini bio je tekst posvećen njihovoj omiljenoj učiteljici koja je otišla u mirovinu. Pod naslovom “Učiteljice Dušanka, hvala vam za sve”, dirnuo je svakog člana njihove male zajednice, a sigurni smo i da bi ovaj tekst koji donosi životnu priču jedne posvećene učiteljice imao odličnu čitanost i da je objavljen u Jutarnjem listu.

Sesvete, 251018.
Potocnica 8.
Nagradjeni ucenici  nagradom Jutarnjeg lista za najbolji skolski list.
Na fotografiji: Eva Veselic s uciteljicom i ucenicama 8. razreda OS Brestje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Eva Veselić s učiteljicom i učenicama 8. razreda OŠ Brestje

Digitalno izdanje časopisa bila je ove godine nova kategorija na natječaju Jutarnjeg lista, koji je drugu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom HEP-a, okupio i nagradio najbolje osnovnoškolske i srednjoškolske novinarske radove. Vjerujemo da će odaziv i broj prijavljenih kvalitetnih listova i članaka sljedeće godine biti još veći!

Split, 261018.
Dodjela priznanja Jutarnjeg lista za najbolji samostalni tekst godine Ivanu Jukicu, uceniku IV. gimnazije Vladimir Nazor iz Splita.
Na fotografiji: ravnateljica skole Ankica Kovac [lijevo], clanice novinarske grupe, Ivan Jukic [u sredini] i voditeljica grupe Dijana Misetic [desno].
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX
Ravnateljica škole Ankica Kovač (lijevo), članice novinarske grupe, Ivan Jukić (u sredini) i voditeljica grupe Dijana Mišetić (desno).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 14:56