PRIJAVA PROTIV MATEŠE

JUTARNJI OTKRIVA HOO pokrio 40 milijuna kuna minusa televiziji koju nitko ne gleda

Nalaz Sportske inspekcije pokazao je da su Mateša i tajnik Čop SPTV-u davali milijune kuna bez znanja Vijeća HOO-a
 Nenad Dugi / CROPIX;

Milijunske pozajmice Sportskoj televiziji koje su potpisivali predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i njegov tajnik Josip Čop, jamstva za kredite vrijedne 37 milijuna kuna izdana bez odluke Vijeća HOO-a te nepravilnosti oko rada Hrvatske olimpijske akademije neke su od dubioza koje je utvrdila Sportska inspekcija i nalaz poslala Županijskom državnom odvjetništvu.

Zbog toga je i Vlada na sjednici u četvrtak odbila izvješće HOO-a za prošlu godinu, a DORH su uključili u priču zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti s obzirom na to da glavni tajnik Josip Čop nije bio ovlašten za potpisivanje pozajmica.

HOO je, kako doznajemo, u tri navrata posuđivao novac Sportskoj televiziji. Prva pozajmica iznosila je 350 tisuća kuna i potpisao ju je Zlatko Mateša.

Glavna sportska inspektorica Klaudia Miloš Lončar utvrdila je da se o toj pozajmici uopće nije raspravljalo na Vijeću. Mateša je pak izjavio da je na kraju sjednice spomenuo tu pozajmicu, ali da zbog žamora to nije ušlo u zapisnik.

Druge dvije pozajmice ukupno vrijedne više od 2 milijuna kuna potpisao je Čop. Ni o tome, tvrdi inspektorica u svom nalazu, Vijeće nije raspravljalo niti glasovalo, a Čop nije bio ovlašten za potpisivanje pozajmice.

Na fotografiji: Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša brani se da se zbog žamora na sjednici Vijeća nije čuo njegov prijedlog za pozajmicu i da zbog toga nije ušao u zapisnik

Kad je riječ o kreditima, HOO je SPTV-u jamac za četiri kredita od 37 milijuna kuna. Krediti HBOR-a su realizirani preko PBZ-a s rokom povrata na četiri, šest i osam godina i kamatama od četiri i šest posto.

U MZOS-u kažu da se HOO gotovo 90 posto financira iz državnog proračuna. Ukupno su od države u 2012. dobili 115 milijuna kuna. Imali su i 16,5 milijuna kuna vlastitih prihoda.

Zbog toga, smatraju u MZOS-u, ne mogu novac namijenjen unaprjeđenju sporta trošiti na televiziju koja gomila gubitke. SPTV je, naime, do kraja prošle godine bila u minusu gotovo 38 milijuna kuna, a nakon dokapitalizacije HOO-a gubitak je smanjen na 35,5 milijuna kuna.

Procjenjuje se da bi do kraja godine ta televizija mogla biti u minusu od 50-ak milijuna kuna, a do 2016. čak 113 milijuna kuna. To bi, tvrde u MZOS-u, ozbiljno moglo ugroziti financiranje kompletnog sporta u Hrvatskoj.

A gledanost SPTV-a gotovo je zanemariva. Tijekom jednog dana imali su rezultat od samo 0,4 posto sharea (udio gledatelja od 18 do 49 godina koji su u tom trenutku bili ispred televizora).

U totalu tzv. amr-u (uključeni su svi i koji gledaju i koji ne gledaju) gledanost im čak nije ni zabilježena. Dakle, moglo bi se zaključiti da je program SPTV-a pratilo svega nekoliko tisuća ljudi. Takvi rezultati im nisu iznimka, pa se u televizijskim kuloarima već duže vrijeme priča da će se SPTV zbog takvih poražavajućih rezultata uskoro ugasiti.

Televizija koja je s radom počela 2010. zapošljava 30-ak ljudi, a godišnji joj je budžet oko 22 milijuna kuna.

Vladi je sporno i funkcioniranje Hrvatske olimpijske akademije. Tvrde da su u toj ustanovi, čiji je osnivač HOO, na nezakonit način izdavane isprave, da se nije organizirala nastava niti su se provodili ispiti, a nejasno je i na što su potrošili 4,3 milijuna kuna.

Prema izvješću samog HOO-a, Akademija je u 2012. promovirala 70 osoba koje su završile program stručnog usavršavanja. Ministru Jovanoviću sporne su i plaće 58 zaposlenika HOO-a.

Godišnje na tu stavku troše 11,5 milijuna kuna. Prosječna bruto plaća je 12.654 kune, a samostalni referent, primjerice, u HOO-u ima bruto plaću od 9509 kuna, dok je u MZOS-u za to radno mjesto bruto plaća 4362 kune. Mateša sve optužbe negira i kaže da je riječ o političkom obračunu i pokušaju ministra da na njegovo mjesto postavi nekoga sebi bliskog. Za kredite tvrdi da su izdani uz potporu Vijeća, a da su pozajmice dane iz vlastitih prihoda HOO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 09:36